Lehet, hogy nem javítható a Galaxy S20 Ultra autofókuszos hibája

Vágólapra másolva!
A jelek szerint a speciális szenzor minimum 10 centiméteres fókusztávolsággal képes csak dolgozni.
Vágólapra másolva!

A Samsung Galaxy S20 Ultra a valaha volt egyik legjobb, de legdrágább okostelefon is, éppen ezért a vásárlók elég érzékenyek az esetleges hibákra. A megjelenés óta folyamatosak a panaszok a készülék autofókuszára, amelyen ugyan igyekeztek szoftveresen javítani, a felhasználók továbbra sem tudnak közeli képeket készíteni a 108 megapixeles fő szenzorral.

Forrás: samsung

A beszámolók alapján a 10 centiméternél közelebbi felvételeknél megadja magát az autofókusz, a fotó homályos lesz, így aztán elég nehéz makrófotókat készíteni vagy dokumentumokat fotózni. A Samsung ugyan folyamatos javításokkal hárítja el a felmerülő hibákat, de a szakértők szerint van rá esély, hogy ezt nem tudja.

A gyártó hivatalos fórumán a panaszokra reagálva az egyik moderátor ugyanis arról beszélt, hogy ez a jelenség nem javítható. Ennek az oka az, hogy a magas képsűrűség miatt a fő szenzor minimum 10 centiméteres fókusztávolsággal dolgozik, tehát csak ezen a tartományon kívül működik rendesen az autofókusz. Ha ez tényleg így van, akkor a készülék tulajdonosai első kézből tapasztalják meg, hogy a gyártók megapixelháborújában és a szenzorméret állandó növelése mellett sajnos negatív változások is vannak (a legújabb és legdrágább csúcsmobilok nagy szenzorai miatt eleve olyan nagy a bokeh effekt, hogy sok közeli felvétel használhatatlan a régebbi mobilok kameráinak fotóival összevetve, mert a közeli képeken alig van valami fókuszban – és ez a jelenség a többi márka sokmegapixeles, nagy szenzoros, szuperprémium termékére is igaz).