Egyetlen kutyának sem kell eltűnnie a szilveszteri lármázás miatt

Molly
Vágólapra másolva!
Közeledik a szilveszter, ami leginkább a hangos év végi bulikról, a felhőtlen szórakozásról szól. Vannak viszont, akik nem kifejezetten élvezik a hangos, házi tűzijátékokat vagy (az egyébként tilos) petárdázásokat. Bár a cikk szerzője is ilyen, most elsősorban a kisállatokra gondolunk: a hangzavartól rettegő kutyák és macskák olykor hajlamosak világgá szaladni egy óvatlan pillanatban. Megoldást nyújthat nekik (és persze a gazdáiknak) a Magyar Telekom új szolgáltatása, amely egyébként nem csak szilveszterkor, hanem az év 365 napján hasznos, sőt életmentő lehet.
Vágólapra másolva!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet tavaly több mint ezer bejelentést kapott a Facebookon elveszett kutyákról. Persze adja magát a tanács, hogy a legjobb, ha ilyenkor beengedjük az állatokat a házba, de

az ember soha nem lehet elég óvatos,

ha a szeretett házikedvencéről van szó. A Telekom egy új eszközt, egy kisállat-radart, és egy hozzá illő, kifejezetten olcsó díjcsomagot kínál a kisállattartóknak.

A doboz tartalma Forrás: Szász Tamás - Origo

Az eszközt (a hivatalos neve Alcatel Movetrack) főként kutyaradarnak hívjuk, mert a pórázra/hámra kell feltenni, ezek viselése pedig a macskáknál kevésbé jellemző, de természetesen náluk is alkalmas lehet, ha el tudják viselni a hordását. A használat előtt a dobozban található csavarhúzóval gyerekjáték leszedni az eszköz hátoldalán lévő nanoSIM-tartót, és szerencsére pótcsavarokat is kapunk, ha esetleg valamelyik elgurulna. Az előlapon kijelző nincs, de nem is kell: egy akkumulátor-töltöttséget jelző ikon, egy GPS-jelző és egy hálózatjelző kapott helyet. Az értelmezésük pofonegyszerű: kék világítás esetén minden rendben, piros világításnál valami gond van. Kivéve töltésnél, az aksijelző ugyanis pirosan villog olyankor.

Normál használat mellett a nyomkövető több (jellemzően 3-4) napig is használható egy feltöltéssel,

de van olyan funkció is, amely valós idejű helymeghatározást tesz lehetővé, vagyis folyamatosan követi az eszköz az állat helyzetét, ez persze jobban meríti az akkumulátort.

Méretek, arányok Forrás: Szász Tamás - Origo

Az eszköz alapvetően kicsi és könnyű, de a hozzá tartozó szilikonpánttal, ami a viseléshez elengedhetetlen, azért már van egy fogása, megjelenése. A Telekomnál azt mondják hogy

4,5 kg-nál nehezebb háziállatra érdemes feltenni,

ezért sem feltétlenül praktikus macskáknál, persze más a helyzet egy nagyméretű perzsa macskánál. Maximum 3 cm széles nyakörvre lehet kényelmesen feltenni, a termék dobozán lévő kutyus is a nyakánál hordja, de például tesztelőnknek, Mollynak, a hatéves yorkshire terriernek ott kényelmetlen lett volna a viselése, ráadásul ő nem is nyakörvet, hanem hámot visel (hiszen a kistermetű kutyáknál ez kényelmesebb, praktikusabb), ezért a hátára-oldalára került, ráadásul a hám pórázzal kapcsolódó részére, így a sétáknál félig-meddig a levegőben van. De nagyobb méretű kutyáknál már nincs szükség ügyeskedésére, a szilikon anyag pedig garantálja, hogy

nem fogja zavarni őket sem a radar mozgás közben.

Molly tesztelés közben Forrás: Szász Tamás - Origo

A nyomkövetőhöz tartozó MoveTrack applikáció Androidon és iOS-en is elérhető, kényelmes és logikus a használata, egy térképen látjuk a kutya és a mi (vagyis a mobilunk) helyzetünket is, sőt,

virtuális kerítést, egyfajta biztonsági zónát is be lehet állítani rajta, amelyen, ha túlhalad a kutya, az app jelezni fog.

Egy felhasználóhoz 10 kisállat-radart is lehet regisztrálni, vagyis több kutyát is meg lehet figyelni egy telefonon, és a nyomkövetők helyzetét is meg lehet osztani, ha egynél több gazdi van.

Molly és a mi pozíciónk a térképen - minket picit távolabb jelöl, pedig egymás mellett voltunk, a kutya helyzete pontosabb Forrás: MoveTrack applikáció (iOS verzió)

A kisállat-radar 10-20 méteres pontosságot ígér, ezt persze befolyásolhatják külső tényezők, de alapvetően

nagyon pontosan mér az eszköz, volt, hogy pontosabban láttuk a kutyánk helyzetét a térképen, mint a sajátunkat

(vagyis a telefonunkét, ami a kezünkben volt). A kutyánk helyzetét a világon bárhol lehet követni, ahol 2G lefedettség van, ami azért finoman szólva már nem olyan nagy elvárás, ez Magyarországon nagyjából 98%-os.

Erdei vagy hegyi sétákhoz is praktikus lehet,

ahol előfordul, hogy a (jellemzően nagyobb) kutyákat hagyjuk szabadon, póráz nélkül barangolni.

Molly valami nagyon érdekeset látott meg, miközben tesztelte a nyomkövetőt Forrás: Szász Tamás - Origo

Az sem okoz gondot, ha esik, vagy poros területen vagyunk, a nyomkövető csepp- és porálló (IP67-os szabvány szerint),

de úszni azért ne hagyjuk vele a kutyát, mert tartósan nem tesz jót neki, ha vízbe merítjük.

Külföldön is lehet használni,

de utazás előtt, még belföldön engedélyezni kell az alkalmazásban a roaming használatot.

Most már mehetünk haza, ugye? Forrás: Szász Tamás - Origo

Az eszköz 16900 forintos egyszeri díja (amit 10 havi részletben is ki lehet fizetni), és a Radar díjcsomag 590 forintos havidíja, ami pont a használathoz szükséges adatmennyiséget tartalmazza, egy kutyatartónak megfizethető és vállalható költség.

Az, aki igazán szereti a kutyáját, ennél lényegesebben több pénzt is áldoz rá,

így jó szívvel tudjuk ajánlani a szolgáltatást, annyi kiegészítéssel, hogy remek lenne, ha némileg kisebb eszközt gyártana az Alcatel, de lehet, hogy ez már csak a kistermetű kutyákért rajongó szerző szőrszálhasogatása.