Kártékony kiegészítők kerültek a Firefox boltjába

Mozilla Firefox, új verzió a böngészőhöz, firefox 29
People wait to attend the press conference of Mozilla's Chief Executive Officer (CEO) in Barcelona on February 24, 2013, a day before the start of the 2013 Mobile World Congress. The 2013 Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, is held from February 25 to February 28 in Barcelona. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Nem csak a Chrome-ot használókra vadásznak a csalók.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években jó néhány botrány kipattant a Google Chrome hivatalos áruháza környékén a rosszindulatú kiegészítők miatt. Ezek általában adatokat lopnak a böngészőből, vagy lecserélik a weblapokon megjelenő hirdetéseket, de persze a kettő kombinációja sem kizárt.

Forrás: AFP/Josep Lago

A Firefox hivatalos boltja eddig aránylag jól kimaradt a botrányokból, de ez nyilván nem tarthat örökké, a Ghacks beszámolója alapján egész kártevőhullám kapta oldalba a Firefox Add-ons webhelyet. Az alapvetően is gyanús nevű „Firefox user 15015922" felhasználó többek közt a Flash Player és az uBlock Origin nevével, egyéb ismertetőjegyeivel visszaélve próbálta adatlopó kártevők telepítésére rávenni a felhasználókat.

A jelek szerint a kártevői naplózták a felhasználók billentyűleütéseit, és elküldték azokat egy szerverre.

Nem világos, hogy bárki pórult járt-e a kiegészítőkkel, a Ghacks hírének az írásakor a Mozilla áruháza szerint még nem volt felhasználójuk. A vállalat mostanra az összes felismert kártevőt törölte a Firefox áruházából, de a böngészőt használóknak szolgáljon intő jelként az eset:

nem csak a Chrome kiegészítőiben nem szabad vakon megbízni.

Kizárólag a Mozilla által ajánlott kiegészítők esetében van garancia a kártevőmentességre, ezeknek a kódjait manuálisan átböngészik a cég illetékesei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!