Vietnámba viheti a mobilgyártását a Google

google pixel 3 xl android okostelefon
Google Pixel 3 XL
Vágólapra másolva!
Egyre drágább Kína, és persze a vámháború sem jön kapóra.
Vágólapra másolva!

Évtizedeken keresztül folyt a nagy cégek termelésének Kínába való kiszervezése, hiszen az észak-amerikai és nyugat-európai piacoknál masszívan olcsóbb tömeggyártást tett lehetővé. Az elmúlt időszakban viszont fordulóponthoz ért az ország: ugyan a gyári munkások bérszínvonala továbbra sem irigylendő, azonban elérte azt a szintet, hogy a nagy nyugati cégek elkezdték drágállni a helyi munkaerőt.

Google Pixel 3 XL Forrás: Wylsacom / Twitter

Hab a tortán, hogy nem látszik az Egyesült Államok és Kína közti vámháború vége. A felek adok-kapokja kiszámíthatatlanná teszi a Kínában legyártott, majd az Egyesült Államokba importálni kívánt termékek fogyasztói árát, pedig ez az egyik legelső dolog, amelyet a fejlesztési folyamat során egyáltalán meghatároznak az illetékesek.

A jó előre kitalált árszint tartása kritikus, enélkül a vállalatok nem képesek tervszerűen kivitelezni az üzleti stratégiájukat.

A Nikkei beszámolója alapján a Google is beáll azon gyártók sorába, amelyek szeretnének legalább részben elbúcsúzni Kínától, a hírek szerint akár még az idei évben megkezdheti a Pixel mobilok gyártásának áthelyezését Vietnámba. Ezzel a cég egyrészt elkerülné a kiszámíthatatlan vámháborúból fakadó esetleges extra adókat, másrészt pedig a sokkal alacsonyabb béreknek köszönhetően agresszívabb árazásra nyílna lehetősége.

Elsőként állítólag a Pixel 3a gyártása indulhat el Vietnámban, jó eséllyel a FIH Mobile közreműködésével, a Nokia volt gyáraiban.

További érdekesség, hogy a hírek szerint a Google részlegesen a szerveres hardvereinek és a Nest kütyüinek a gyártását is elvinné Kínából, helyette Tajvanon és Malajziában készítettné az amerikai importra szánt eszközöket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!