Leleplezte az Airbnb-s kukkolást a techapu

leskelődik kukkol kukkoló
Vágólapra másolva!
Továbbra is elővigyázatosnak kell lenni a bérleményekben.
Vágólapra másolva!

Világszerte rengeteg szabad lakóingatlannal vagy szobával rendelkezőnek segít némi extra bevételhez jutni a tipikusan turisták által igénybe vett Airbnb, azonban a főbérlők egy kis része képtelen tiszteletben tartani a bérlők magánszféráját és a vállalat szabályzatát, rejtett kamerákkal próbálja kukkolni a nála megszállókat. Ez önmagában is felháborító, de ami ennél is aggasztóbb, hogy a felvételek akár publikusan is elérhetővé válhatnak az interneten. Dél-Koreában pont nemrég tört ki botrány emiatt: egy kukkolóbanda rejtett kamerákat helyezett el számos hotelszobában, a kamerák képét pedig előfizetési díjért bárki élőben nézhette az interneten.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Korionov

A mostani, Airbnb-s eset Új-Zélandon történt egy hatfős családdal. A kukkoló szerencsétlenségére a családfő egy internetes biztonsági témákra szakosodott informatikus, így röviddel a bérleménybe való belépés után futtatott egy keresést a helyi wifin, mire megtalálta a rejtett kamerát, és simán be tudott lépni a webes felületére, látta a kamera képét. A kép alapján persze magát a kamerát is megtalálta: a nappali mennyezetén volt, egy szén-monoxid-érzékelőnek tűnő dobozba rejtette a házigazda.

Andrew Barker és a családja épp a kandikamera előtt pózol Forrás: Andrew Barker

Andrew Barker ezután átköltözött a családdal egy hotelbe, majd felvette a kapcsolatot a házigazdával és az Airbnbvel is. A házigazda a hívás okát meghallva először letette a telefont, de később visszahívta Barkert, hogy az volt az egyetlen kamera a lakásban. Ennél sokkal bosszantóbb volt az Airbnb hozzáállása: a panaszt a foglalás szimpla lemondásának tekintették a munkatársai.

Csak azután kértek bocsánatot és dobták ki a szolgáltatásból a kukkolót, hogy terjedni kezdett a sajtóban Barker sztorija.

Az Airbnb egyébként lehetővé teszi a házigazdáknak a megfigyelőrendszerrel felszerelt lakások kiadását, azonban egyértelműen fel kell tüntetniük azok helyzetét és célját a hirdetéseikben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!