Mesterséges intelligenciával az esőerdők védelméért

Vágólapra másolva!
A Huawei egy nonprofit szervezettel összefogva, a mesterséges intelligenciát bevetve védelmezi minden korábbinál hatékonyabban az esőerdőket. De ami a leginkább meglepő, hogy az egésznek az alapját a kínai gyártó régi eszközei adják, együtt dolgozva a csúcstechnológiás felhős feldolgozással.
Vágólapra másolva!

Habár arról ma már a tudósok is vitatkoznak, hogy az esőderdők valójában mennyire tekinthetők a Föld tüdejének, az kétségtelen, hogy egyrészt jelentős mennyiségű oxigént állítanak elő, másrészt számos ritka állatfaj otthonául szolgálnak, harmadrészt pedig, hogy állandó veszély leselkedik rájuk, főleg a nagy mennyiségű illegális fakivágás és erdőirtás következtében.

Ez ellen fellépni rendkívül nehéz, hiszen az esőerdők ugyebár nagyok, a hatóságok pedig kevesen vannak, úgyhogy valamiféle hatékony és lehetőleg automatikus rendszert kellene kitalálni arra, hogy időben lehessen észlelni a kártékony illegális tevékenységeket. Ezzel foglalkozik a Rainfores Connection nevű nonprofit vállalkozás, aminek vezetője, Topher White elmondta, hogy amikor először járt Borneó esőerdeiben, leginkább a rendkívül változatos hangok fogták meg -

csak éppen a természet zsibongása mögül a megfelelő módszerekkel ki lehetett szűrni a láncfűrészek által szolgáltatott állandó háttérzajt.

Forrás: Rainforest Connection

White erre próbált valamiféle megoldást találni, és végül elég meglepő eszközökkel tudott sikert elérni: régi, 2009-ben gyártott Huawei okostelefonokat tett be fém dobozokba, amikhez napelemes töltőket kapcsolt, melyek folyamatosan életben tartják az akkumulátort, és ezeket a csomagokat aztán az esőerdők fáin helyezte el.

Ezeket a kompakt kis egységeket egyébként Őrzőknek nevezi a vállalkozás,

és a bennük lakozó telefon kiválasztásakor alapvetően három szempontot vettek figyelembe: egyrészt, hogy működjenek (nyilván), másrészt hogy nagyon jó mikrofonokkal rendelkezzenek, hamardrészt pedig, hogy ne legyenek túl drágák.

White elmondása szerint ezek a Huawei-készülékek olyan régiek, hogy amikor a Huawei mostani munkatársainak mutatta meg őket, azok fel sem ismerték, melyik típusról van szó. De a lényeg, hogy stabilan és jól teljesítik a feladatukat: folyamatosan hallgatóznak az esőerdőben és mobilhálózaton küldik vissza az információkat a központba.

Mint kiderült ugyanis, az esőerdőkben meglepeően jó a mobilhálózat vételi ereje.

Forrás: Rainforest Connection

Az Őrzők nagyjából 3 kilométeres körben tudják felfogni a hangokat, melyeket aztán továbbítanak egy felhős adattároló központba, ahol aztán a szerverek elkezdik elemezni azokat. Ha pedig kiszűrik a háttérből a láncfűrészek zaját, akkor már értesítik is a hatóságokat a megfelelő koordinátákkal, akik kiszállnak, és megakadályozzák az illegális tevékenységet.

A dolog tényleg működik, és tényleg valós időben tudják elcsípni ha valakik nekiálltak pusztítani a fákat,

de a White és csapata által összerakott szoftver nem volt elég kifinomult, így számos hamis riasztást produkált. Ez nyilván frusztráló a hatóságoknak is, akiket így feleslegesen mozgósítottak, és hosszú távon az sem jó megoldás, ha a hanganyagokat emberi munkaerővel kell utólag ellenőrizni.

Mint White elmondta, nagyjából ezen a ponton lépett be a képbe a Huawei, akik a saját mesterséges intelligenciás felhős megoldásukkal tudnak segíteni. A mesterséges intelligencia és a kínai cég hatalmas felhős számítási kapacitása lehetőséget ad a hanganyagok rendkívül pontos és részletes elemzésére,

így egyrészt az egész folyamat felgyorsul, másrészt pedig gyakorlatilag a nulla közelébe csökkenthető a hamis riasztások száma.

Forrás: Rainforest Connection

Hamarosan azonban kiderült, hogy a folyamatos hallgatózás és a mesterséges intelligencia kombinálásával számos más hasznos elemzés is lehetségessé válik: az illegális erdőirtás elhárítása mellett észrevétlenül meg lehet figyelni magát az erdőt,

és pontosabban meg lehet ismerni annak lakóit.

Mint White elmondta, a Huawei segítségével ki tudtak alakítani egy olyan elemzési modellt, mely kiszűri a pókmajmok hangját, és már most meglepő dolgokra jöttek rá. A pókmajmok csak nappal adnak ki hangokat, éjszaka alszanak. Azonban a Costa Rica esőerdiben elhelyezett Őrzők felől egyszer csak azt hallották, hogy a pókmajmok éjfél környékén rettenetes üvöltésbe kezdtek. Mint kiderült, ennek az oka egy földrengés volt,

amit egyébként soha senki nem vett volna észre, ha nincs ez az akusztikus elemzés.

Forrás: Rainforest Connection

A jövő pedig messze túlmutat a pókmajmokon: a végső cél az, hogy az esőerdő teljes élővilágát fel tudják térképezni hangokon keresztül, és a történéseket, az állatok mozgásait, azok kapcsolatát egy folyamatosan frissülő térképen tárják a közönség elé. White szerint ilyet sosem csinált még senki korábban, és ennek segítségével egészen új oldaláról ismerhetjük meg esőerdőket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!