Trump lealkudta: olcsóbb lesz az új elnöki gép

Air Force One, amerikai elnöki repülőgép
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 28: Air Force One on is ready to take off with U.S President Barack Obama on board September 28, 2016 in Washington, DC. The President is travelling to Fort Lee, Virginia to participate in a CNN Town Hall meeting with Jake Tapper. (Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár ebben a ciklusában bizonyosan nem tudja majd használni az új Air Force One repülőgépeket Donald Trump amerikai elnök, azt már most elérte, hogy a Boeing olcsóbban gyártsa le őket.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök egy 140 karakteres üzenetben közölte a világgal, hogy hatalmas árengedményeket ért el az adófizetőket kizsákmányoló katonai óriáscégek ellenében.

Trump a mindenkori amerikai elnök repülőgépének utódjára alkudozott,

és meg is oldotta az amerikai katonai beszerzési programokat fenyegető problémát, a költségek jelentős túllépését.

Ehhez – mint írta – nem is kellett más, mint hogy leüljön a Boeing elnök-vezérigazgatójával, Dennis Muilenburggel, és mint férfi a férfival, a probléma lényegét megragadva megegyezzenek.

A jelenlegi elnöki gép cserére szorul Forrás: AFP/Mandel Ngan

A dolog lényege: a két VC-25A típusjelzésű, Boeing 747-200B típusból átalakított és

lassan 27 éve hadrendben álló elnöki különgép cserére szorul.

A leendő különgép persze csak amerikai gyártású lehet. Miután az Airbusnak „nem volt kedve” két, esetleg három repülőgépért egy komplett gyártósort felépíteni az Egyesült Államokban, a nyertes a Boeing lett.

Erről éppen két éve hoztak döntést, tavaly májusban pedig a Boeing megkötötte a szerződést a 747-8I repülőgép speciálisan átalakított, egyedi változatának megtervezésére.

Az új repülő Fehér Ház

Trump még tavaly, december 6-án a Twitteren fakadt ki az Air Force One-programra. Mint írta,

Még abban a hónapban leült tárgyalni a Boeing vezérigazgatójával, aki ígéretet tett arra, hogy a költségek nem fogják elérni az eredetileg tervezett 4 milliárd dollárt.

Szemléltetésképp ez az összeg átszámítva 1154,72 milliárd forintot jelent – ez kicsit több mint a teljes magyar gazdaság 12 napi termelése, a 2015-ös adatok alapján.

Donald Trump lejjebb szorítja az új különgép gyártási költségeit Forrás: AFP/Mandel Ngan

Idén januárban tehát egy másik szerződés alapján elkezdődött a lehetséges költségcsökkentések felkutatása. Ez elsősorban a fedélzeti kommunikációs rendszerek, a karbantartás és a légi utántöltés területét érintik.

Utóbbi az érdekes: bár a jelenlegi elnöki gép, a Boeing VC-25A a levegőben utántölthető, biztonsági okok miatt ezt "élesben" soha nem tették meg a pilóták.

A Trump Towerben tartott Trump–Muilenburg-eszmecsere végére a Boeing elnöke közölte:

sikerült jelentősen lefaragni a költségeket

a repülőgéppel szemben támasztott követelmények csökkentésével, illetve a polgári utasszállító repülőgépek építésénél alkalmazott megoldások átvételével. Hogy ez pontosan mit takar, még nem ismerjük.

Az viszont külön érdekesség, hogy a két új elnöki Boeing leghamarabb 2024-ben áll majd csatasorba, így Donald Trump ebben a ciklusában még egyáltalán nem fogja tudni használni őket.

Védelmi bázis a levegőben

Nem véletlenül hívják a VC-25A-kat repülő Fehér Háznak: a világ legjobban védett, legfejlettebb kommunikációs rendszerével ellátott repülőgépekről beszélünk.

A fedélzeten tartózkodó mindenkori amerikai elnöknek a világ összes politikai vezetőjével, saját kormánya minden tagjával, a Pentagonnal és persze az amerikai fegyveres erők bármely tagjával tudnia kell beszélnie róla.

Bárhol, bármikor elérhetőnek kell lennie, akár egy nukleáris robbanást vagy egy elektromágneses lökéshullámot túlélve is.

Nem az elnöki iroda és berendezés kerül sokba Forrás: AFP/Saul Loeb

A beépített önvédelmi rendszereknek tudniuk kell zavarni a felderítő vagy tűzvezető radarrendszereket, az ellenséges kommunikációs rendszereket, és persze nem maradhat ki az infravörös vezérlésű rakéták ellen védelmet nyújtó aktív lézeres rendszer és a csaliszórók sem.

Ehhez képest a fényképeken feltűnő, kényelmes belső berendezés, az elnöki lakosztály és iroda, a zuhanyzó kialakításának költségei eltörpülnek.