Fuldoklót ment a diákok drónja

A Ryptide lketnebtp drón
Vágólapra másolva!
Mentőövet dob a vízben fuldoklónak egy diákok által fejlesztett drón. Hamarosan elkészülhet a fapados verziója is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai King Low Heywood Thomas magániskola diákjai Billl Piedra nevű tanárukkal közösen fejlesztettek ki egy vízimentési feladatokra alkalmas drónt, pontosabban egy drónokra felszerelhető kiegészítőt.

A Ryptide nevű eszköz 420 grammot nyom, és mentőövet lehet vele gyorsan eljuttatni a bajban lévőkhöz. A szerkezet működését egy YouTube-ra feltöltött videón demonstrálták. Bevetése során egy GoPro kamerán keresztül lehet a drónról megkeresni a fuldoklók, és távirányítással lehet leoldani a mentőövet is, amely automatikusan felfújódik.



A fejlesztők több modellt is kifejlesztettek, ezek egyikét a GoPro helyett FPV-kamerával (First Person View) szerelték fel. Ilyen felszereléssel úgy lehet vezetni egy makettrepülőt, mintha annak a kabinjában ülne a monitor előtt ülő, vagy videosisakot viselő pilóta. Egy ilyen távvezérlésű légi járművel több tíz kilométerre is el lehet repülni - tehát látótávolságon kívülről is bevethető - az amerikai diákok pedig négy mentőöv szállítására is alkalmassá tették.

A diákok jövőre a Kickstarteren indítanak kampányt egy olcsó, száz dollárba, vagyis nagyjából huszonhatezer forintba kerülő változat gyártásához, amelyet többek közt a DJI Phantom és más népszerű, olcsóbb dróntípusokkal lehet majd használni.

A Ryptide lketnebtp drón Forrás: King Low Heywood Thomas