Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Zenei ajánló

Vágólapra másolva!
Megszokhattuk már az Amazon vagy a Barnes&Noble online könyváruházában, hogy ha kiválasztunk egy kötetet, a rendszer hasonlókat is felkínál. A digitális zene világában is megjelentek ilyesfajta szolgáltatások.
Vágólapra másolva!

A MoodLogic zenetudósokból és a szilíciumvölgyi szoftverzsenikből toborzott csapata milliós nagyságrendben kategorizált dalokat. A CD-ket sávonként, digitális jelfeldolgozási, adatbányászati, szakértői minősítési és közösségi szűrési eljárásokkal elemezték és osztályozták. Ily módon minden dalhoz egy nagyjából 300 bájtnyi leírást - a cég szóhasználatával élve ujjlenyomatot - rendeltek. Ez még az interneten gyakori elírásokat - a szerző, előadó nevét, a mű címét - is korrigálja, ha kell. Indulásakor a MoodLogic elsősorban portálokból, előfizetős zenesite-okból akart megélni, ám a legutóbbi hírek szerint irányt változtatott. PC-k helyett inkább a gombamód szaporodó hordozható zenetároló- és lejátszó készülékeken szeretne megjelenni szoftverével és szolgáltatásával. A közelmúltban írta alá az első, efelé mutató megállapodást a SonicBlue-val: a SonicBlue Rio lejátszói ezentúl MoodLogic programmal kerülnek forgalomba.

Képzeljék el, hogy hazaérnek és a nagyszobába belépve csak ennyit mondanak: "Valami jó jazzt szeretnék. Olyasmit, mint George Benson Breezin'-je." Erre bekapcsol a zenegép és megszólal egy Breezin'-ből kiinduló összeállítás. A MoodLogic által lefestett, ActiveMusic fantázianévre hallgató álom PC-s alapon már valóra is vált. S a cég abban bízik, hogy ha kellő számú szórakoztatóelektronikai gyártóval sikerül leszerződnie, akkor ezt a kényelmet a közeljövőben már a háztartási és hordozható lejátszókon is élvezhetjük.

(A teljes cikk a Számítástechnika október 8-án megjelenő, 41. számában olvasható.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről