Érik a füge. Tudja, hogy lesz még finomabb?

füge recept
Vágólapra másolva!
Itthon is megterem, mégsem könnyű jó fügéhez jutni. Érdemes felkutatni, érdemes ültetni, mert hamar beleszeretünk ebbe a gyümölcsbe, különösen, ha a megfelelő ízekkel párosítjuk.
Vágólapra másolva!

A kertet, ahol a horvátországi Rab szigeten laktunk, gyerekmagasságú sövény keretezi, és álmosító illata van. Mivel soha életemben nem láttam ennyi rozmaringot egyszerre, percekbe telik, mire a látványt és az illatot összekötöm. A sövényen belül babérbokrok és óriási, roskadozó fügefák állnak a hegy tetején,

leveleik között pedig a tenger kékje látszik át.

Ebben a giccses képeslapban babér, rozmaring és édes, később kissé erjedt fügeillatot hoz a sós tengeri szél.

A füge szép is, nemcsak finom Forrás: Ács Bori

A felsorolt illatokból máris összeállnak a legjobb fügés receptek: ehhez a virágszerű gyümölcshöz nem is igazán kell más, mint egy kis sós, egy kis savanyú, vagy egy kevés nála is édesebb - valami mindenképp kell mellé, de elég egy-két íz, semmiképp nem sok.

A füge bár elméletileg itthon is megterem,

a piacon ritka és méregdrága

különlegességszámba megy, a kertünkben álló fa pedig hiába szebb és terebélyesebb évről évre, gyakran az előtt lehullajtja a gyümölcseit, hogy azok a cseresznyénél nagyobbra nőhetnének. Aki Horvátországban nyaral ilyenkor, haza ne jöjjön néhány ládányi füge nélkül, tele vannak velük az út menti árusok pultjai; nekünk a szállásadó nénink a saját kertjéből adott egy jó adagot.

Füge, a botanikai csoda

A füge csodálatos gyümölcs, és nemcsak élvezeti értéke és csodaszép belseje miatt, de botanikai szempontból is rengeteg érdekesség rejt. A The New Yorker nemrég megjelent cikke arról számolt be, hogy a füge voltaképpen sok, befelé nyíló apró virágból áll, ezek azok a pici kis bogyók, amiket akkor látunk, mikor beleharapunk.

Kicsi virágokból áll Forrás: Ács Bori

Ez eddig szép, most jön az izgalmas és kissé hátborzongató része a dolognak: mivel egy kis labdába zárt virágokból áll, a fügének is szüksége van a szaporodáshoz arra, hogy beporozzák. Ezt a feladatot egy kis rovar, a fügedarázs végzi el, amelynek

élete így egybefonódik a gyümölcsével,

mivel a tojásait a még éretlen fügében teszi le. Szóval igen, valószínűleg a fügével együtt kis fügedarázs-múmiákat is eszünk, állítja a cikkhez nyilatkozó botanikus. Ez ne riasszon vissza senkit attól, hogy ha fügéhez jut, annyit egyen belőle, amennyit csak tud.

Alapanyagok, amikkel párosítva a fügét muszáj kipróbálni:

  • méz
  • balzsamecet
  • füstölt sonka
  • sajtok, leginkább gorgonzola, kecskesajt, mozzarella
  • görög joghurt
  • mascarpone
  • rozmaring
  • ricotta, túró
  • mandula
  • fekete csokoládé
  • húsok, például kacsa vagy bárány

Túrós pite fügével

Egy teljesen hagyományos gyümölcsös lepény alapreceptje ez a sütemény, olyasmi, amit nagymamáink készítettek a mindig aktuális friss gyümölccsel. Annyi a különbség, hogy sok túró került a tésztájába, ettől pedig nagyon-nagyon lágy lett. Még jobb lett volna ricottával készíteni, szóval akinek éppen akad a keze ügyében, abból tegyen a tésztába.

Klasszikus túrós, éppen fügével Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm tehéntúró
  • 100 gramm vaj
  • 4 tojás
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm liszt
  • 50 gramm darált mandula
  • fél kg friss füge

A puha vajat habosra keverem a cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozom a túrót is. Hozzáadom a lisztet, a darált mandulát, összeforgatom, és egy kivajazott piteformába öntöm.

Mandula is van benne Forrás: Ács Bori

A fügéket negyedelem, majd óvatosan a tésztába nyomkodom őket. 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütöm.

Meleg füge gorgonzolával

Ez a párosítás akár hidegen is megállná a helyét, de melegen a fügének még édesebb lesz az íze, a sajt pedig megolvad. A legjobb szabad tűzön, de ha erre épp nincs lehetőség, sütőben is simán meg lehet csinálni, jó lesz.

A sós, olvadt sajt jól megy az édes gyümölcshöz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • friss füge
  • gorgonzola
  • rozmaring

A fügéket félbe vágom, mindegyik vágott felére gorgonzolát kenek, és grillen vagy a sütő grillfokozata alatt összesütöm. Friss rozmaringot morzsolok a tetejére.

Füge parmezánnal és balzsamecetes sziruppal

Mivel eredeti modenai balzsamecet nem minden háztartásban fordul elő, teljesen átlagos, minden boltban kapható

balzsamecetet forraltam sűrűre és karamellás-savanykás ízűre,

ami már magában is csodálatos lenne a fügén, de a sós sajttal egészen rendkívüli.

A savanyúval is jó Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • friss füge
  • egy deci balzsamecet
  • parmezán sajt
  • só, bors

A balzsamecetet kis lábosba teszem és addig forralom, míg a felére be nem sűrűsödik. A fügéket félbe vágom, és parmezánt forgácsolok a vágott felére. Végül lecsepegtetem a sűrű ecettel.

Fügés, füstölt sonkás kenyér

A füstölt sonka a balzsamecetes vagy a gorgonzolás fügéhez is remekül passzolna, itt viszont

a sós, füstölt zsír összeolvad a füge édes levével,

és ezt szívja magába a kenyértészta.

Itt éppen sós ízzel sül össze Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 300 gramm finomliszt
  • 200 gramm rétesliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 20 gramm friss vagy egy zacskó szárított élesztő
  • egy kiskanál só
  • A tetejére:
  • 100 gramm füstölt sonka
  • néhány szem friss füge
  • olívaolaj
  • méz
  • rozmaring

A langyos vízben elkeverem az élesztőt, beleszórom a lisztet, és az egészet addig gyúrom, míg össze nem áll. Letakarva, langyos helyen hagyom a kétszeresére kelni. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, körülbelül elegyengetem.

A tetejére terítem a sonkát, azokra jönnek a fügeszeletek,

végül rozmaringot morzsolok rá, és egy olívaolajjal csepegtetem meg. További fél órát hagyom letakarva kelni, majd 220 fokosra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, míg a szélei kis színt nem kapnak. Tálaláskor egy kis mézet csepegtetek a tetejére.

Fügesaláta

Salátában, kesernyés rukolával Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm rukola
  • 5 szem friss füge
  • egy nagy marék dió
  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kiskanál méz
  • só, bors
Egy kicsit gyönyörködni kell benne, mielőtt megesszük Forrás: Ács Bori

A megmosott, leszárogatott rukolát elkeverem a kis darabokra vágott fügével és a durvára tört dióval. Az öntethez előbb az ecetet keverem el a sóval, majd hozzáadom a többi alapanyagot is. Ezzel locsolom meg a salátát, és azonnal tálalom.

Fügelekvár

A fügelekvár elsősorban nem azt a szerepet tölti be a kamrában, amit a többi, mert ugyan nagyon finom egy szelet vajas pirítósra kenve, de még sokkal ütősebb sós kecskesajt vagy májpástétom mellé. Nagy pektin- és cukortartalma miatt

nem kell hozzá semmiféle sűrítőanyag,

elég addig főzni, míg be nem sűrűsödik magától. Ha éppen nem sikerül kezeletlen héjú citromot találni, akkor elég lesz bele a citromok leve is, de nagyon jót tesz az összhatásnak a citromhéj savanykás-kesernyés íze.

Nagyon sűrű lesz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 kg füge
  • 20 dkg cukor
  • 2 kezeletlen héjú citrom

A fügéket negyedelem, nagy, vastag falú lábosba teszem, megszórom a cukorral, és a citromokat hájastul, felkockázva hozzáadom. Nagyon alacsony lángon kezdem el főzni.

Fügelekvár, egyszerűen Forrás: Ács Bori

Addig főzöm, míg egészen sűrű massza nem lesz belőle. Ekkor sterilizált üvegekbe töltöm, dunsztban hagyom kihűlni.