Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Katari sejk a világ legnagyobb műkincsvásárlója

Vágólapra másolva!
Szaud el-Thani sejk, a katari szultán, az uralkodócsalád feje a világ első számú műkincsvásárlója. A kétszázas listán David Bowie, néhány Rothschild és számos európai nemes található.
Vágólapra másolva!

Az ARTnews című New York-i szaklap szerint a sejk vezeti a legnagyobb műgyűjtők kétszáz fős listáját. Az elmúlt években több százmillió dollárt költött arra, hogy régiségeket, régi mesterek és impresszionisták alkotásait, fényképeket, iszlám művészeti tárgyakat, bútorokat és ékszereket vásároljon. Gyűjteményének teljes listája természetesen titkos, annak nagyságára is csak a nyilvános aukciókon vásárolt műtárgyak száma alapján lehet következtetni. A becslések szerint azonban a teljes értéke eléri, sőt jóval meghaladhatja az egymilliárd dollárt.

A 200-as listahttp://www.artnews.com/currentarticle.cfm?art_id=1370A quatari emír oldalahttp://www.diwan.gov.qa/

Az évente nyilvánosságra hozott listát 22 ország műkereskedői, aukciós házai, műgyűjtői, múzeumigazgatói és kurátorai véleményének ismeretében állítják össze. A legnagyobb műgyűjtők névsorában olyan ismert neveket is találni, mint David Bowie, Andrew Lloyd Webber vagy Paul Allen, a Microsoft birodalom egyik legnagyobb haszonélvezője, de találunk Rothschildokat és Rockefellereket is szép számmal. A listán túlnyomó többségben amerikai műgyüjtőket találunk, az európai országok többnyire csak egy-egy báróval vagy herceggel képviseltetik magukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről