Ady-évforduló: könyv és programok

Vágólapra másolva!
"Ady szerelme: Ada" címmel - Ady Endre születésének 125. évfordulója alkalmából -  ünnepi kiadványt jelentetett meg csütörtökön a költő nemrégiben váratlanul előkerült levelei alapján az Ady-életmű Alapítvány, az Argumentum Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az 500 példányban napvilágot látott új Ady-könyv reprezentatív szövegközlés keretében tárja fel az Ady-Ada kapcsolatot.  
Vágólapra másolva!
Nincs otthon egy Ady-kötet sem?http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263007467612311&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/keres.html?kereso.szo=ADY+ENDREVegyen egyet gyorsan, mielőtt feltűnik valakinek!

A bibliofil ritkaságnak számító kiadvány megjelentetését azok az eddig publikálatlan levelek inspirálták, amelyeket Ady Bisztriczky Józsefnéhez, azaz Adához, Városmajor szanatóriumbeli szerelméhez írt. A könyv az 1912 tavaszától őszéig tartó röpke szerelem valamennyi fellelhető dokumentumát tartalmazza: a már ismert verseket, Ada leveleit, az első teljes közlésű Ady-leveleket, a költőt ábrázoló felvételeket és egy Adáról készült fotót - számolt be Varga Katalin, a kötet összeállítója, a PIM munkatársa.

A dokumentumokat Hegyi Katalin tanulmánya és jegyzetei egészítik ki, amelyekből a kötetet méltató Tarján Tamás irodalomtörténész szerint hiánytalanul bomlik ki, mi volt Ada szerepe Ady életében.

Az irodalomtörténész szerint a könyv az egykori és mai Ady-filológia szellemi összefogásának eredménye; Ratzky Rita, a múzeum főigazgatója azt mondta, hogy a kötet a múzeum által valaha kiadott legszebb könyvek közé tartozik.

A könyvbemutatón a jubileumi év kapcsán tervezett rendezvényeket is ismertették a szervezők. A múzeum Ki látott engem? címmel életmű-kiállítást rendez. A
tárlaton képekben, versben és prózában mutatják be Ady Endre életét és költészetét.

Mint a forgatókönyvíró, Hegyi Katalin elmondta, a jövő hét csütörtökén nyíló és 2003. április 30-ig látogatható kiállításon az életrajzi és irodalmi dokumentumokat, apró relikviákat Ady életének négy jelentős helyszíne - Érmindszent, Nagyvárad, Budapest és Párizs - köré csoportosítják.

A jubileumi programsorozat részeként "Lyányok s ifjak szívei védenek" címmel november 23-án a múzeumban gálaműsort rendeznek, amelyen a ráckevei Ady Endre Gimnázium szavalóversenyének győztesei és határon túli - nagyváradi, vajdasági, felvidéki - versmondó versenyek nyertes fiataljai vesznek részt.

A belvárosi Károlyi Mihály utcában található múzeumban november 25-én Elbocsátó, szép üzenet címmel irodalmi dokumentumjátékot rendeznek. A több mint tíz éve működő Költők és Múzsák Felolvasó Színpad sorozatszerkesztője, Petrányi Ilona elmondta: a Léda-szerelem, a Léda-versek hátterét kívánják felvillantani.