Okoskamera: a kényelmes és biztonságos okosotthon alapja

okos kamera kültéri beltéri
Vágólapra másolva!
Számos típus közül választhatunk. Megmutatjuk, mire figyeljen, ha okoskamera vásárlását tervezné otthonra.
Vágólapra másolva!

Az okosotthon-technológia egyre inkább a mindennapi életünk részévé válik, és az okoskamerák jelentősen hozzájárulnak az otthonunk biztonságához és kényelméhez. Ezek a modern eszközök nagyon változatos formában és funkciókkal rendelkeznek, mint például a kültéri, beltéri, mozgásérzékelős és személyfelismerős kamerák. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire jó az okos kamera, milyen fajtái vannak, mennyire egyszerű őket telepíteni és mire figyeljünk a vásárlásukkor.

okos kamera kültéri beltéri
Az okoskamera biztonságosabbá teheti otthonunkat

Az okoskamera fajtái

Sok fajta okos kamera létezik és itt nem csak a különböző márkájú készülékekről beszélünk. Elég, ha csak bemegyünk egy komolyabb műszaki áruházba, ha megkeressük az okosotthon kiegészítők polcait meglátjuk, hogy nem egyszerű a választás a rengeteg szolgáltatás és funkció közül. Lássuk először a főbb funkciók szerint, milyen kamerák léteznek:

Kültéri okoskamerák: Ezek a kamerák rendkívül hasznosak lehetnek az otthon és környezete folyamatos megfigyeléséhez. Ellenállnak az időjárási viszontagságoknak és a külső környezeti hatásoknak, és lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy távolról ellenőrizzék az otthonuk körüli területet, például az udvart, az ajtókat és az ablakokat. De akár a kerti látogatókat is figyelemmel kísérhetjük és itt nem feltétlenül a betörőkre gondolunk. Az éjjellátó funkciónak köszönhetően ezekkel a kamerákkal akár a kertünkben éjjel eleség után kutató sünöket is figyelemmel kísérhetjük.

okos kamera kültéri beltéri
A kültéri okoskamerák egy napelemmel kombinálva bárhol elhelyezhetőek a kertben, a lényeg, hogy Wi-Fi legyen

Beltéri okoskamerák: Ezek a kamerák segítenek az otthon belső területeinek megfigyelésében és ellenőrzésében. Hasznosak lehetnek például a gyerekszoba vagy az iroda megfigyelésére, vagy akár a kedvenceink felügyeletére is, így láthatjuk, hogy mit csinál például a kutyusunk, ha épp nem vagyunk otthon. Egyes modelleken hangszórók is vannak, így, ha azt látjuk, hogy például a kutyus csinál valami olyat, amit nem lenne szabad neki, akár oda is szólhatunk, hátha ez már önmagában elég, hogy elrettentsük a további rosszalkodástól.

Mozgásérzékelős okoskamerák: A mozgásérzékelős modellek a kültéri és a beltéri okos kamerák közt egyaránt megtalálhatók, sőt, egyre inkább alapértelmezetté válik ez a funkció. Ezek a kamerák automatikusan rögzítik a mozgást vagy a tevékenységet az adott területen, és amellett, hogy értesítést küldenek a tulajdonosnak, amikor valami mozgást észlelnek arra is képesek, hogy ilyenkor egy beépített tárhelyre, egy SD-kártyára vagy esetleg egy felhő alapú online tárhelyre egy hosszabb-rövidebb videót rögzítsenek, megörökítve így a behatolót.

Ez ideális lehet a ház körüli biztonság növelésére, és segíthet az ismeretlen személyek vagy a nem kívánt behatolók azonosításában.

Személyfelismerős okoskamerák: Ezek a kamerák képesek felismerni és azonosítani az emberi behatolókat, így elkerülhető, hogy otthoni rendszerünk mondjuk egy háziállat, egy sün, vagy csak egy, az optika előtt elmászó pók miatt kerüljön riasztási állapotba. Egyes modellek arra is képesek, hogy felismerjenek bizonyos személyeket, például a családtagokat vagy a barátokat. Ez lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok pontosabb értesítéseket kapjanak arról, ki tartózkodik az otthonuk körül, és biztonságosabbá tegyék az otthont.

okos kamera kültéri beltéri
Az okoskamera bébiőrként is jó szolgálatot tehet

Telepítés és használat

Az okoskamerák általában könnyen telepíthetők és használhatók, különösen azok, amelyek Wi-Fi vagy más vezeték nélküli kapcsolaton keresztül működnek. Általában csak egy okostelefonos alkalmazás letöltése és beállítása szükséges, és a felhasználók könnyen hozzáférhetnek a kamera élő képéhez és beállításaihoz bárhol és bármikor. Itt meg kell jegyezünk azonban, hogy ha valaki az otthonában több kamerát is el szeretne helyezni, akkor mindenképpen egy gyártó modelljeit vegye meg, mert gyártókként különbözik a kamerák kezelőrendszere és sajnos az egységes felület még nem létezik. Az olyan ernyőrendszerek, mint a Google Home képesek ugyan egy pár gyártó okoskameráját kezelni de még ezeknek is nagyok véges funkcióját lehet velük vezérelni és sokkal széleskörűbb kezelés lehetséges a kamera gyártójának rendszerén keresztül.

Mire figyeljünk, ha okoskamera vásárlását tervezzük?

Amikor okoskamerát vásárolnánk, fontos figyelembe vennünk néhány tényezőt:

  • Felbontás: Minél magasabb a kamera felbontása, annál tisztábbak és részletgazdagabbak lesznek a rögzített képek és videók.
  • Éjszakai mód: Fontos, hogy a kamera rendelkezzen éjszakai móddal, hogy biztosítsa a jó minőségű képeket és videókat még gyenge fényviszonyok mellett is.
  • Tárolási opciók: Ellenőrizzük, hogy a kamera milyen tárolási lehetőségeket kínál, például felhőalapú tárolást vagy helyi tárolást microSD kártyán.
  • Mozgásérzékelő funkciók: A mozgásérzékelő funkciók lehetővé teszik, hogy a kamera automatikusan rögzítse a mozgást vagy tevékenységet, ami nagyobb biztonságot és ellenőrzést biztosít az otthon körül.
     

Az okoskamerák sokféle lehetőséget kínálnak az okosotthonunk biztonságának és kényelmének növelésére. A különböző típusú kamerák különböző szükségleteket elégítenek ki, és könnyen telepíthetők és használhatók. Fontos azonban, hogy alaposan megfontoljuk a vásárlást megelőzően, és válasszunk olyan kamerát, amely megfelel az egyéni igényeinknek és elvárásainknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!