Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kedden délután a Telkiben rendezett sajtótájékoztató keretében hirdette ki a nemzeti csapat 26 fős keretét - plusz az öt tartalékot - a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokságra. Az olasz szakvezető június 7-ig módosíthat a névsoron.

A magyar csapat legutóbb márciusban jött össze, akkor Rossi együttese felkészülési mérkőzésen győzedelmeskedett a Puskás Arénában a török, majd a koszovói válogatott ellen is.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, 7. adag
Bár a Bundesligában nem nagyon játszott, nem volt kérdés, hogy Szalai Attila bizalmat kap Marco Rossitól
Fotó: Origo - Csudai Sándor 

A márciusi felkészülési meccsekre az olasz szakember behívta a csapatba a Hertha BSC védőjét, a 22 éves Dárdai Mártont, aki remek játékkal mutatkozott be a magyar csapatban. 

Rossi azonban leszögezte, hogy az Európa-bajnokság előtt már nem fog további újoncokat avatni a nemzeti csapatban,

így óriási kérdések nem voltak a kerethirdetés előtt. 

Fiola Attila és Lang Ádám is bekerült a keretbe

Rossi számára egyedül a védelemben lehettek kérdőjelek, ugyanis az Omonia Nicosiában futballozó Lang Ádám március végén lábközépcsont-repedést szenvedett egy edzésen, míg a Vidit erősítő Fiola Attila május elején egy edzésen rosszul esett rá a jobb vállára, így meg kellett műteni. Lang esetében tudható volt, hogy az Eb-re biztosan fel fog épülni, a 34 éves Fiola esetben viszont csak annyit lehetett tudni, hogy a sikeres műtétet követően megkezdte a rehabilitációját.

A kérdésekre hamar megjött a válasz, ugyanis az MLSZ a Twitter-oldalán már az sajtóesemény előtt pár perccel elárulta, hogy 

Fiola Attila és Lang Ádám is tagja a magyar válogatott Eb-keretének, miután várhatóan mindkét játékos felépül sérüléséből az Európa-bajnokság idejére. 

A sajtótájékoztató pontban 13 órakor kezdődött el a magyar válogatott főhadiszállásán, Telkiben, ahol Marco Rossi szövetségi kapitány elárulta, kik azok a játékosok, akiknek esélyük van az Eb-szereplésre. A szakember majd 26 főt (23 mezőnyjátékos és 3 kapus) vihet magával Németországba. 

"Hosszú idő óta először minden játékosunk rendelkezésre áll, két kérdőjel van Fiola és Lang személyében. Jelen állás szerint az ő játékukat illetően sem lesz akadálya az Eb-szereplésnek. 

Mindenki a keret része, aki a selejtezőben is részt vett. A döntéseim indokoltak, sok-sok nézőpontból. Egyszeri kivételt említenénk meg, méghozzá Tóth Balázst. Volt rá példa, hogy meghívtuk és akkor jól védett, nagy fejlődést ért el, lábbal is erős. Most a tartalékok között van, de a közeljövőben is szeretnénk meghívni" - mondta Marco Rossi. Hozzátette, Lang és Fiola esetében is megvizsgálják majd az állapotukat az Eb előtt, de jó úton halad a felépülésük. A szövetségi kapitány szerint, hogy vannak olyan játékosai, akiket nem facsart ki a bajnoki idény.

Férfi A-válogatott kerethirdetés, Marco Rossi, MarcoRossi, Telki, 2024.05.14.
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az Eb-keretet
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A kimaradó Dárdai Palkóról és Németh Andrásról is beszélt a kapitány

Rossi megnyugtatott mindenkit, hogy nagyon jó játékosnak tartja Dárdai Palkót, de, ahogy Lisztes, Vancsa, vagy a többi válogatott középpályás "mindenki csak Szoboszlai és Sallai Roland tartalékja azon a poszton".

"Voltak fizikális problémái, de tény, hogy az utóbbi időben már jobb állapotban játszott, fontos gólt is szerzett, de most nem éreztem azt, hogy a személye olyan pluszt adna a válogatottnak, ami nélkülözhetetlen lenne" - mondta Rossi.

Szóba került a Hamburg támadója, az ugyancsak kimaradó Németh András is:

"Németh Andrással novemberben beszéltem, már akkor mondtam neki, hogy hagyja ott Hamburgot, mert nem fog játszani. Sajnos így is lett, amikor pedig játszott, akkor sem nyújtott maradandót. Beszéltem az új ügynökével és mondtam neki, hogy a jövőben jobb döntést kell hozniuk. Én azért adok tanácsot, mert segíteni akarok. A potenciál megvan benne, de 

mégis hiányzik valami, hogy egyről a kettőre jusson. Nem akarok olyan játékost a válogatottban, aki alibizni akar."

Marco Rossi a kerethirdetésről 

Marco Rossi arról is beszélt, miért nem bő, "csak" 26 fős keretet hirdetett.

"A 26 főre bővítés főleg a nagy csapatok számára jelent segítséget, nekünk nincs 20 olyan játékosunk, mint a németeknek, ahol ennyien játszanak valamelyik európai kupadöntőben. Nekem nincs 50 meghívható játékosom, mint a franciáknak, az angoloknak vagy a németeknek. Nekem van 15-16 olyan játékosom, aki többé-kevésbé cserélhető, mindenki másnak még fejlődnie kell.

Ezért is hívok meg fiatalokat, aki képesek fejlődni. Egyszerűen nem tudnék mit kezdeni 26 plusz 5 játékossal... Ha bárkivel gond lesz a 26-ból, akkor ott lesznek a tartalékok, akiktől azt várjuk, hogy az Eb kezdetéig megfelelő kondícióban tartsák magukat, ha szükségünk lenne rájuk."

Hozzátette, lenyűgöző az a lelkesedés, ami a magyar szurkolókat átjárja, ez mindig csodálattal tölti el. Hogy jobb-e a mostani keret, mint az előző Eb-n volt? "Az biztos, hogy az elmúlt egy évben ez a legerősebb keret, mert most mindenki egészséges és elérhető" - mondta Rossi.

Dibusz vagy Gulácsi? 

A kapuskérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy már van egy elképzelése. Hozzátette, nem külön-külön fog beszélni Dibusz Dénessel és Gulácsi Péterrel, hanem együtt beszéli meg velük a kérdést. Rossi szerint két ugyanolyan képességű kapusról van szó, akiket nagyra becsül. 

Emberileg mindenki komoly egyéniség a keretben. Ez egy olyan válogatott, amely abszolút versenyképes. Még a németek sem mondhatják, hogy a magyarokat úgyis legyőzzük, még akkor sem, ha 99 százalék, hogy ők fognak nyerni. Még akkor is így van, ha az utolsó három meccsünkön nem tudtak bennünket megverni.

 

Fiola Attila
Vajon Dibusz Dénes marad a magyar kapuban? 
Fotó:  ATTILA KISBENEDEK / AFP

"A mi felkészülési időszakunk szerencsére hosszabb lesz, mint az ellenfeleinké – fogalmazott a szövetségi kapitány. - Már május 27-én megkezdjük a munkát, míg a hivatalos FIFA-napok csak egy héttel  később kezdődnek. Ez a múltban mindig előnyt jelentett, bízunk benne, hogy ez ezúttal is így lesz. Két felkészülési mérkőzésünk lesz, június 4-én Írországban, 8-án pedig Debrecenben Izrael ellen, ezt követően pedig Németországban fogjuk befejezni a felkészülést, melynek során minden területre maximálisan kiterjed majd a figyelmünk. A plusz napok miatt a fizikai felkészítésre is jobban oda tudunk figyelni, bár ezt azért nem szabad túlzásba sem vinni, hiszen hosszú szezon végén érkeznek majd Telkibe a játékosaink."

A válogatott kerettagjainak többsége május 27-én kezdi meg a felkészülést Telkiben, Ádám Martin, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel, és Styles Callum azonban csak később csatlakozik a csapathoz. 

A válogatott június 3-án utazik el Dublinba, az Írország elleni felkészülési mérkőzés helyszínére, ahonnan a mérkőzést követő napon tér vissza Telkibe, majd június 8-án a debreceni Nagyerdei Stadionban játssza utolsó felkészülési meccsét Izrael ellen. Marco Rossi együttese az UEFA előírásainak megfelelően június 10-én utazik el Németországba, az Európa-bajnokság helyszínére, ahol június 15-én Kölnben Svájc, majd június 19-én Stuttgartban a házigazda Németország, június 23-án pedig Skócia ellen játssza le csoportmérkőzéseit.

A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős, bő kerete:

kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
védők:
Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
középpályások:
Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)
támadók:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Tartalékok:
Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30