Az amerikai külügyminiszter újabb elképesztő ígéreteket tett Ukrajnának

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok komoly figyelmet összpontosít arra, hogy az ukrán elnök által a héten kért további Patriot rakétarendszereket és egyéb légvédelmi eszközöket előteremtse - közölte az amerikai külügyminisztérium azt követően, hogy Antony Blinken miniszter szerdán Kijevben tanácskozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Ukrajnába érkezett. Többek között találkozott Volodimir Zelenszkijjel és Dmitro Kulebával is. 

Az ukrán külügyminiszterrel való tanácskozása során Antony Blinken hangsúlyozta, hogy a rakétarendszerek és az ukrán légvédelem megerősítése - különös tekintettel Harkov védelme - "sürgető prioritás". Hozzátette, hogy a kérdést részleteiben megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A két elnök, Joe Biden és Volodimir Zelenszkij személyes találkozójával kapcsolatban Antony Blinken úgy fogalmazott: "teljes mértékben előrejelezhető", hogy arra a következő hetekben lehetőség nyílik.

Dmitro Kuleba a közlések szerint utalt arra, hogy a két elnök a közeljövőben aláírhatja az Ukrajna és Egyesült Államok közötti védelmi megállapodást. 

 Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtóértekezletet tartott Kijevben 2024. május 15-én.
Fotó: MTI

Hozzátette, hogy a dokumentum nem az azt aláíró politikai vezetéseket, hanem országukat kötelezi, így véleménye szerint 

a dokumentumban szereplő hosszú távú amerikai segítségnyújtást Ukrajna számára nem fogja befolyásolni a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetele.


Az ukrajnai korrupciós helyzetre vonatkozó aggályokról szóló kérdésre válaszul Dmitro Kuleba azt mondta, hogy ha az annyira súlyos lenne, mint azt egyes jelentések láttatják, akkor a nemzetközi szervezetek nem adnának pénzt Ukrajnának, valamint az Európai Unió nem nyitná meg a csatlakozási tárgyalásokat, és az Egyesült Államok nem bízna meg Ukrajnában. Megjegyezte, hogy mind az Európai Unió, mind a Nemzetközi Valutaalap elismeri az ukrajnai korrupcióellenes intézkedéseket.