Világhírű dívák ruháiból nyílt nemzetközi sikerű kiállítás a Magyar Zene Házában - videó

Vágólapra másolva!
Megérkezett Magyarországra az utóbbi idők egyik legnagyobb divatkiállítása. A Dívák és ikonok popzenei világsztárok, filmcsillagok, operadívák – több mint száz nemzetközi és magyar előadóművész – eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül eleveníti fel a dívák történetét a Magyar Zene Házában május 18. és szeptember 15. között.
Vágólapra másolva!

A Dívák és ikonok kiállítás a világ legnagyobb iparművészeti- és designmúzeumából, a londoni Victoria and Albert Museumból (V&A) érkezik először Budapestre, hogy ezt követően megkezdje világkörüli útját. Az utazótárlat eredeti helyszínén mindvégig telt házzal működött és közel háromszázezer látogatót vonzott a világ különböző tájairól - írja a Magyar Nemzet.

A dívafogalom megteremtése és újradefiniálása

A kiállítás első része a XIX. századtól történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit: megismerhetjük az első operadívákat, a korai primadonnákat, az emberi testet felszabadító táncosokat – Josephine Baker, Lakatos Gabriella –, vagy a hollywoodi dívák – Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Gábor Zsazsa – személyes történetét, rajtuk keresztül pedig elmélyülhetünk a nőiséghez kapcsolódó változásokban, a nők jogaiért folytatott küzdelmekben.

Kiállítás a Magyar Zene Házában - Fotó: Magyar Zene Háza

A második felvonás hat különböző perspektívára építve a modern dívát, a dívagalaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják. 

Láthatóak:

  • Tina Turner,
  • P!nk  ,
  • Cher, 
  • a sztárdizájner Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek ,
  • Billie Eilish ,
  • Rihanna,
  • Adele,
  • Björk,
  • Whitney Houston.

Sokak koncertekről, díjátadókról, klipekből, lemezborítókról, híres fotókról ismerős fellépőruhái is megtekinthetők a kiállításon.

A tárlat a felvonultatott világsztárok életében mélyül el, de rajtuk keresztül megismerteti a dívajelenséget is: megérthetjük, hogyan változott a női előadók társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el az egyenjogúsági mozgalmak, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe.

A kiállítás dramaturgiáját több nagy témakör határozta meg. Azt, hogy kik kerültek bele végül, nem csak az egyes dívák művészete, ismertsége határozta meg, hanem társadalmi szerepvállalásuk, illetve az is, hogy mennyire illeszkedett Kate Bailey kurátor hatásos dramaturgiával felépített koncepciójához

 – mesélte Horn Márton intézményigazgató, és hozzátette: „A 13-szoros Grammy-díjas Ella Fitzgerald bár elképesztő előadóművészetének is köszönheti dívaságát, a kiállításban azonban elsősorban társadalmi szerepvállalása a hangsúlyos.”

Rihanna csodás szettjei is feltűnnek a Dívák és Ikonok tárlaton - Fotó: Magyar Zene Háza

Magyar dívák és ikonok

A Dívák & Ikonok eredeti dramaturgiája kiemelkedő magyar művészek élettörténetével is kiegészült, így a hazai közönség izgalmas párhuzamokat és ellentéteket fedezhet fel a nemzetközi és hazai dívák történetében. 

Marlene Dietrich és Karády Katalin meglepően hasonló helyzetből indultak, mégis más-más sors jutott nekik. Dietrich, aki demonstratív módon hagyta el a II. világháború alatt hazáját,

Németországot, hatalmas nemzetközi karriert futott be, míg Karády, akire itthon gyakran a háború hőseként is emlékszünk, kivándorlását követően részben a nyelvi nehézségek, részben Magyarország izoláltságának köszönhetően nem tudott a kor Amerikájában karriert csinálni.

Ikonok

Meghatározó női előadóművészek mellett néhány emblematikus, körülrajongott, sőt olykor istenített férfi sztár is megjelenik, akik amellett, hogy ikonná váltak, hatott rájuk a dívák világa. A kiállítás ezen szekciójában látható Freddie Mercury ruhája, amelyet a ’86-os, híres budapesti koncertjén viselt, de Elton John féldrágakövekkel kirakott jelmeze, Prince ikonikus cipője, illetve megjelenik Kóbor János és Demjén Ferenc is, akik extravagáns színpadi jelenlétükkel kapcsolódnak a dívasághoz.

A Dívák és ikonok kapcsolódó programjai

A szeptember közepéig látogatható Dívák és ikonok kiállítás meghatározza a Magyar Zene Háza 2024-es évét: már eddig is sok kapcsolódó program vezette fel a kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. 

A Kiállítás Exkluzív című sorozatunkban a tárlatban megjelenő magyar dívákkal beszélgetünk Medveczky Ilonától Senán és Péterfy Borin keresztül Zsédáig:

A kiállítás teljes négy hónapja alatt tematikus tárlatvezetéseink keretében mélyebb betekintést kaphatnak a látogatók az egyes témakörökbe egy-egy divattörténész, színháztörténész vagy éppen kulturális újságíró segítségével. Batta András Szubjektív! című sorozatában szentel teret a díváknak, de Hangadó Senior című népszerű sorozatunkból is készül egy háromrészes Dívák & Ikonok tematikájú különszéria. Ahogyan ingyenes szabadtéri filmvetítéseinken is indul dívás különkiadás, sőt a Hangdómban megtekinthető a nemzetközi hírű fotóművész, Bozi Tibor dómra szabott fotóválogatása is.