Hogyan árulják el az embert?

Valerij Fokin
Valerij Fokin
Fotó: Talán Csaba
Vágólapra másolva!
Shakespeare Lear király című drámája inspirálta a King Lear Show című előadást, amelynek premierje május 10-én lesz a Nemzeti Színházban. Az előadást Valerij Fokin, a világ egyik legnagyobb színházi rendezője állítja színpadra. Fokin Arany Maszk- és Európai Színházi-díjas rendező, aki megalapította, majd húsz éven át vezette a moszkvai Mejerhold Központot, ma pedig az Alekszandrinszkij Színház vezetője, amelyet Európa egyik legjobb színházának tartanak. Legújabb rendezéséről, a King Lear Show-ról a Századvég Youtube-csatornáján, a Kontextuson beszélt. Úgy fogalmazott: a darab a Lear király kortárs adaptációja, de tartalmazza Shakespeare eredeti művének minden részletét. "A Lear királyban megfogalmazott problémák a mai napig aktuálisak. Ezért olyan formában állítjuk színpadra, hogy a fiatalok is megértsék az előadás mondanivalójának fontosságát. Harsány, látványos, izgalmas, érzelmekre ható produkció lesz" - mondta Valerij Fokin.
Vágólapra másolva!

Shakespeare egyik legismertebb színpadi műve a Lear király. A King Lear Show című darabot ez a dráma inspirálta - a művet Kirill Fokin kortárs orosz drámaíró írta. A King Lear Show ősbemutatója május 10-én lesz a Nemzeti Színházban - az előadást Valerij Fokin rendezi. A produkció egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó grandiózus valóságshow, amelyben élő közvetítések, háborús krónikák és reklámok váltogatják egymást. A cselekmény egyik központi motívuma a Lear Corporation, a világ legnagyobb médiaholdingja, melynek a jövője forog kockán. Lear, a Lear Corporation elnöke próbára akarja tenni a három lányát, hogy eldönthesse, kire hagyja médiabirodalmának vezetését, végül azonban a saját próbatételét kell kiállnia, mindezt egy élő show-műsorban.

A Századvég Youtube-csatornájának, a Kontextusnak vendége volt a világhírű rendező, Valerij Fokin. Azt mondta: Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház vezérigazgatójával - akivel régóta barátok - tavaly beszélgettek arról, hogy ebben az évadban állítsa színpadra a Lear királyt.

Valerij Fokin
Valerij Fokin
Fotó: Talán Csaba

"Ez az előadás egy kortárs értelmezés lesz, de tartalmazza Shakespeare eredeti művének minden részletét. A Lear királyban megfogalmazott problémák a mai napig aktuálisak. Arról szól, hogy milyen az ember, hogyan árulják el, hogyan csapja be saját magát, megjelenik a gőg, a hiúság, és azok az emberi szenvedélyek, amelyek bennünk burjánzanak. Olyan formában állítjuk színpadra a művet, hogy a fiatalok is megértsék a darab mondanivalójának fontosságát. Harsány, látványos, izgalmas, érzelmekre ható előadás lesz.

- mondta Valerij Fokin.

A beszélgetésben arról is szó volt, hogy Fokin nem a hagyományos színházi formában állítja színpadra műveit - ahogy a King Lear Show is egészen egyedülálló lesz. Lényegében a nézőt is bevonja a produkcióba, ők is ugyanolyan részesei lesznek az előadásnak, mint maguk a szereplők.

"Mindig fontosnak tartottam, hogy a néző kicsit másképp merüljön el a színházi térben. A megszokottól eltérően. Számomra soha nem volt elegendő, hogy a közönség belül a nézőtérre, aztán sötét lesz és elkezdődik az előadás. Rá kell hangolódnia a nézőnek, hogy érezze, egészen más színházra számíthat a következő néhány órában.

Nézze meg a a beszélgetést!