Az újraházasodott hívőket nem zárja ki az egyház

FERENC pápa; VI. PÁL Vatikánváros, 2015. augusztus 5.
Ferenc pápa a híveket üdvözli heti általános audienciáján a Vatikán VI. Pál termében 2015. augusztus 5-én. (MTI/AP/Gregorio Borgia)
Vatikánváros, 2015. augusztus 5. Ferenc pápa a híveket üdvözli heti általános audienciáján a Vatikán VI. Pál termében 2015. augusztus 5-én. (MTI/AP/Gregorio Borgia)
Vágólapra másolva!
Az egyházi esküvő után elvált és polgárilag újraházasodott hívők befogadásáról beszélt Ferenc pápa szerdán az egy hónapos szünet utáni első vatikáni audiencián. A Vatikánban októberben kezdődik a családról szóló püspöki szinódus.
Vágólapra másolva!

Az egyházhoz tartoznak

Az egyházfő a két hónap múlva kezdődő püspöki szinódus egyik központi témájáról beszélt a szavait hallgató hétezer hívőnek. Kijelentette, hogy az elvált és polgárilag újraházasodott hívők nem részesülhetnek ugyan a szentségekben, de nem szabad úgy bánni velük, mintha ki lennének zárva az egyházból. "Továbbra is az egyházhoz tartoznak" - hangsúlyozta.

Ferenc pápa a híveket üdvözli heti általános audienciáján Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

A gyerek szemén át

Úgy vélte, hogy az elvált és újraházasodott hívők helyzetét a szülők válása miatt már egyébként is nehéz helyzetben levő gyermekeik szemén keresztül kell nézni. Hozzátette, hogy

különbséget kell tenni a válást előidéző és az ezt elszenvedő egykori házastársak között is.

Férfi+nő=házasság

Az elvált és újraházasodottak lelkipásztori kísérése az egyik fő témája a családról szóló rendes püspöki szinódusnak, amelyet október 4-25. között tartanak a Vatikánban.

Az egyházfő ugyanakkor a férfi és nő közötti házasság védelmét is szorgalmazta

a modern kultúra "támadásaival" szemben.
Ferenc pápának ez volt a századik beszéde, amelyet a vatikáni audienciákon vagy a vasárnapi imádságok során mondott.