Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Miskolc önkormányzata 45 képviselőből áll. A képviselőhelyek közül 27-et közvetlenül, 18-at pedig kompenzációs listáról szerezhetnek meg a jelöltek. Az elmúlt négy évben a városnak fideszes polgármestere volt, de a képviselő-testü-letben kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok.

A képviselő-testület összetétele jelenleg a következő:

jelölő szervezetképviselők száma
Fidesz18
MSZP16
BIT-MSZP4
MIÉP-KDNP2
SZDSZ2
FKGP1
MFC1
Munkáspárt1

Burai Aladár 1998-ban a Miskolci Független Cigányszövetség jelöltjeként szerzett mandátumot, így a városban a romáknak a kisebbségi önkormányzat mellett volt képviselőjük az önkormányzatban is.

Miután az áprilisi parlamenti választásokon az MSZP mind a négy miskolci választókerületben győzött, a Fidesz nem újjította meg a négy évvel ezelőtti MKDSZ-szel kötött választási szövetséget. A két párt városi szervezetei között már 2000 decemberében megromlott a viszony, amikor az MKDSZ képviselői bejelentették: kilépnek a miskolci polgári koalícióból, mert saját arculatot szeretnének kialakítani, hogy ezzel is erősíthessék a polgári oldalt. A Fidesz ezúttal nem Kobold Tamást, hanem a nyár elején bejegyzett Összefogás Miskolcért Egyesület által indított Pelczné Gáll Ildikót támogatja.

Ennek ellenére harcba száll a polgármesterségért a város jelenlegi vezetője, Kobold Tamás is, mivel pártja, az MKDSZ kitart mellette, és a MIÉP is az ő támogatására szólította fel szavazóit.

A négy évvel ez előtti baloldali összefogás megmaradt. A 27 egyéni választókörzet közül 7-ben SZDSZ támogatja az MSZP, 3 helyen pedig az MSZP az SZDSZ jelöltjét.

Az alábbi pártok és civil szervezetek állítottak kompenzációs listát Miskolcon:

Centrum
MIÉP
Összefogás Miskolcért - Fidesz - MDF
MKDSZ
MSZP
Munkáspárt
Szociáldemokrata Párt
SZDSZ
Új Miskolcért Egyesület