Atomkatasztrófa fenyeget, veszélyben van Európa

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant clash,Control,crisis,diplomacy,economy,energy,energy sources,Eur Horizontal, orosz-ukrán háború, Zaporizzsja
ZAPORIZHZIA, UKRAINE - AUGUST 11 : Zaporizhzhia Nuclear Power Plant is seen as Russian military’s presence at nuclear power plant continues, on August 11, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra figyelmeztetett, hogy szerintük ismét aknákat helyeztek el a Zaporizzsja atomerőmű körül. Az erőmű a háború kezdete óta a figyelem középpontjában van a fokozott veszély miatt.
Vágólapra másolva!

Ismét aknákat helyeztek el a Zaporizzsja atomerőmű körül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint – írja a Le Monde francia napilap alapján a Magyar Nemzet. 2022 márciusa óta a moszkvai erők kezében van Európa legnagyobb erőműve, amelyet már többször is sújtott a harcokhoz köthető áramszünet.

A zaporizzsjai atomerőmű Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója korábban arra figyelmeztetett, hogy az atomerőműnél az incidensek súlyos nukleáris katasztrófákhoz vezethetnek.

 

A zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé válik

 

– mondta még tavaly nyáron a főigazgató.

 

A Zaporizzsja atomerőműnél az aknákat novemberben távolították el, de most újratelepítették azokat, ami a közlemény szerint „összeférhetetlen a NAÜ biztonsági követelményeivel".

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség viszont arra is panaszkodik, hogy még mindig nem fér hozzá az üzem több részéhez.

Moszkva a hónap elején biztonsági okokra hivatkozva korlátozta ezt a hozzáférést.

 

A Zaporizzsja erőmű Enerhodar közelében található, a Dnyeper mentén. A folyó természetes frontvonal az oroszok és az ukránok között.