Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Radikális baloldali, ultraliberális költő lőtt rá Robert Ficóra

Vágólapra másolva!
Többször meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt szerdán Nyitrabányán. A szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították. A merénylőt őrizetbe vették, akiről azóta kiderült, hogy kicsoda.
Vágólapra másolva!

Fegyvert rántott egy merénylő, majd többször meglőtte Robert Ficót egy 71 éves férfi.  Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, majd támogatóival találkozott.

A helyszíni felvételekből kiderült, hogy  három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

Ki az elkövető?

Azóta kiderült, hogy a merénylő neve Juraj Cintula. Léváról származik. 1953-ban született. Ő az LK Dúha egyik alapítója. Amikor a klubot polgári társulássá alakították át, ő lett az elnöke. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek. Radikalizálódott baloldali, ultraliberális gondolkodásúnak írják le ismerősei.

Az elkövetőről készült kép - Fotó: AFP / AFP or licensors/RTVS / AFP)

Az Ujszo.com azt írja, a Denník N információira hivatkozva, hogy a támadó a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub egyik alapítója volt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről