Beszorult laptop miatt fordult vissza egy repülőgép az óceán felett

Vágólapra másolva!
157 utassal a fedélzetén visszafordult a United Airlines egyik járata az Atlanti-óceán felett, miután az egyik utas laptopja beszorult az ülésbe.
Vágólapra másolva!

Vasárnap, az Atlanti-óceán felett, az írországi partoktól nagyjából 1000 km-re haladt a United Airlines egyik Boeing 767-es repülőgépe, amikor az egyik utas laptopja, eddig tisztázatlan módon, az ülésbe szorult. Arról, hogy pontosan mi és hogyan történt, nem derültek ki részletek, csupán annyi bizonyos, hogy az utas az üzleti osztályon utazott, és ott történt az incidens.

A repülőgép Zürichből tartott Chicagóba, ám az óceán felett visszafordították Európába, és az írországi Shannon városának repülőterére irányították. 

Leszállás után átvizsgálták a gépet, és a repülőtéren dolgozó műszaki személyzetnek sikeült eltávolítania a laptopot az ülésből. Ám mire ez megtörtént, a személyzet tagjai túllépték az egyszerre dolgozóható munkaórák számát, így a 157 utast szállító repülőgép nem szállhatott fel újra Chicago irányába.

united airlines
Beszorult laptop miatt fordították vissza a United Airlines egyik járatát (illusztráció)
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images via AFP/2022 Getty Images

A United Airlines szóvivője arról adott tájékoztatást a Business Insidernek, hogy a gépet "potenciális biztonsági kockázat" miatt kellett visszafordítani, miután "hozzáférhetetlen helyre szorult be", részleteket azonban ő sem közölt.

Az Írországban ragadt utasokat a légitársaság szállodákban helyezte el éjszakára, akik egy hétfői járattal indulhattak tovább Chicagóba, kicsivel 24 óra után, miután leszálltak Shannonban.

Ha elejtik azokat a fedélzeten, a laptopok és a telefonok gyakran beszorulnak az ülések alá vagy közé, hogy ami a United Airlines járatán történt, nem szokatlan. A légitársaságok a biztonsági tájékoztatóikban felhívják a figyelmet arra, hogy ezeknek a tárgyaknak az elejtése potenciális biztonsági kockázatot hordoz magában. A laptopokban és a telefonokban található lítium akkumulátorok ugyanis gyulladásveszélyesek.

Ebben a konkrét esetben azért értékelték kockázatosnak az út folytatását a légi irányítók és a pilóta, mert ha a laptop kigyullad úgy, hogy hozzáférhetetlen helyre szorult be, az esetlegesen elterjedő tűz az egész gépet és valamennyi, személyzetesen tartózkodót veszélybe sodort volna az óceán felett.

Márciusban a Breeze Airways egyik járatának épp ilyen okból kellett kényszerleszállást végrehajtania. Az egyik utas laptopja ugyanis lángra kapott, miközben a gép Los Angelesből Pittsburghbe tartott. Ahogy az Origo megírta, 2022-ben is történt egy hasonló eset.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!