Ritka pókfajokat próbált kicsempészni egy férfi Törökországból

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Természettudományi Múzeum egyik kurátorát őrizetbe vették Isztambulban, miközben állítólag pók- és skorpiómintákat próbált csempészni - jelentette a török média. A kurátor azt állította, hogy a kormánytól kapott engedélyt a kutatásai elvégzésére.
Vágólapra másolva!

Lorenzo Prendinit, a New York-i székhelyű múzeum pókfélékkel foglalkozó szakértőjét az isztambuli repülőtéren tartóztatta fel a rendőrség, miközben állítólag mintegy 1500 mintát próbált kivinni az országból - jelentették a hírügynökségek.

Az Anadolu hírügynökség szerint 

Prendinit azért vették őrizetbe, mert állítólag Törökországban talált fajokat próbált meg csempészni.

Az Associated Pressnek küldött e-mailben Prendini azt állította, hogy megjelent egy bíró előtt, és vád nélkül szabadon engedték.

A Demiroren hírügynökség által közzétett videón látható, amint a rendőrök átvizsgálják a kézipoggyászokat, és kiveszik a műanyag zacskókat, amelyekben láthatóan döglött pókok és skorpiók voltak.

Prendini szerint a rendőrség figyelmen kívül hagyta azt, hogy a török kormány engedélyezte, hogy török tudósokkal együttműködve végezze kutatásait - írja a Tulsa World.

A rendőrség ezt teljesen figyelmen kívül hagyta, és egy olyan "szakértő" vallomására hagyatkozott, aki összeférhetetlenségben áll a munkatársaimmal ... és akinek a tudományos kutatása erősen megkérdőjelezhető

- mondta.

A Waco Tribune-Herald szerint a múzeum honlapján Prendini a pók-, skorpió-, és százlábúgyűjtemény kurátoraként szerepel. Az intézmény honlapján az is olvasható, hogy a pókokkal és skorpiókkal kapcsolatos kutatásai több mint 30 országba jutott már el.

Korábban is történt hasonló eset, amikor 

egy brazil nőt letartóztattak a kolumbiai Bogota repülőterén, mert 130 darab nyílméregbékát próbált kicsempészni az országból.

Mint kiderült, a békák feketepiaci értéke meghaladja a 130 ezer dollárt (46 millió forintot) - közölték a hatóságok.

A nő éppen az El Dorado nemzetközi repülőtéren szállt át útban a brazíliai São Paulóba, amikor a hatóságok ellenőrizték. Miután átkutatták a poggyászát, megtalálták a mérgező békákat filmdobozokba rejtve.

Ez a veszélyeztetett faj közkedvelt a nemzetközi piacokon. A gyűjtők akár 1000 dollárt (350 ezer forintot) is fizethetnek egy-egy darabért. A nőre 5-12 hónap börtönbüntetés és akár 56 milliárd peso (mintegy 4,9 milliárd forint) bírság is várhat. - számolt róla be az Origo.