Franciaország bejelentette: nukleáris fegyvereket vetne be az orosz-ukrán háborúban

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron tovább folytatja a háborús uszítást, és ismét a francia nukleáris erők bevetéséről beszélt a háborúban. A francia elnök az európai parlamenti választási kampány keretében beszélt részletesen háborúpárti terveiről. A francia elnök szavai tovább erősítik a háborús eszkalációt.
Vágólapra másolva!

Országunk nukleáris robbanófejeit az Európai Unió kollektív védelmére kéne felhasználni, a kontinensnek önálló védelmi rendszert kell kiépítenie - minderről Emmanuel Macron beszélt még a múlt héten a Sorbonne egyetemen. A háborúpárti Macron az európai parlamenti választások okán tartott kampánynyitó beszédet, és ebben is figyelmeztetett, hogy az orosz fenyegetés létfontosságúvá tette, hogy Európa fokozza a háborúra való felkészülést. Közölte: a NATO európai pillérére szükség van, de fel kell építenünk az önálló európai védelmi képességeket is. 

Emmanuel Macron folytatja a háborús uszítást

Beszélt arról is, hogy megkezdték az átalakulást, de még nem értek el a megfelelő mértékű léptékhez, mert a játékszabályok megváltoztak, és mert maga a tény, hogy a háború visszatért Európa földjére, és hogy azt nukleáris fegyverekkel rendelkező hatalom vívja, mindent megváltoztat. 

Mert maga a tény, hogy Irán az atomfegyverek megszerzésének küszöbén áll, mindent megváltoztat. 

Macron szerint ez a háború, amelyben egy atomfegyverekkel felfegyverzett hatalom vesz részt, és amely ezt használja retorikájában, kétségtelenül a geopolitikai feszültségek első megnyilvánulása, amellyel Európának meg kell tanulnia együtt élni. Ezért van az, hogy paradigmaváltáson megyünk keresztül a biztonság szempontjából - tette hozzá.

A közelmúlt eseményei megmutatták a rakétavédelem, a mélycsapás-képesség fontosságát, amelyek döntő fontosságúak a stratégiai jelzés és az eszkaláció kezelése szempontjából a gátlástalan ellenfelekkel szemben 

- hangsúlyozta Macron. A francia elnök kijelentette, van egy olyan szomszédunk, amely agresszívvá vált, és ballisztikus képességekkel rendelkezik, amelyeken az elmúlt években nagymértékben újított, amelyek hatótávolsága és technológiája átalakult, amelyek nukleáris fegyverekkel rendelkeznek, és növelték a képességeiket, akkor világosan látjuk, hogy a hiteles európai védelem stratégiai koncepcióját kell megalkotnunk magunk számára.

A nukleáris elrettentés központi szerepet játszik Franciaország védelmi stratégiájában

Macron egy háborús uszító?

A háborúpárti francia elnök szerint Párizs készen áll arra, hogy nagyobb mértékben hozzájáruljon Európa védelméhez. Emmanuel Macron azok után, hogy legutóbb nem zárta ki a nyugati katonák Ukrajnába küldését, most újabb elképesztő ötlettel állt elő. Úgy tűnik, nem csökken a francia elnök háború iránti lelkesedése. Emmanuel Macron ezúttal arról beszélt, hogy hajlandó megvitatni a francia nukleáris robbanófejek használatát az orosz fenyegetésekkel szemben. A párizsi vezető szerint ez része lehet a „hiteles európai védelemnek” – írta még múlt héten a Politico.

Amellett vagyok, hogy megnyissuk a vitát, amelynek ki kell terjednie a rakétavédelemre, a nagy hatótávolságú rakétákra, a nukleáris fegyverekre azoknak, akiknek van ilyenjük, vagy akiknek amerikai nukleáris fegyverek vannak a földjükön

 – mondta Macron a regionális sajtónak adott interjúban. Hozzátette: Franciaország megőrzi a sajátosságait, de kész nagyobb mértékben hozzájárulni az Európa védelméhez.

Tegyünk le mindent az asztalra, és nézzük meg, mi véd meg minket igazán hitelesen

 – tette hozzá.

A brüsszeli hírportál cikke megjegyzi, a mintegy háromszáz nukleáris robbanófejjel rendelkező Franciaország az egyetlen atomhatalom az Európai Unióban.

A mintegy háromszáz nukleáris robbanófejjel rendelkező Franciaország az egyetlen atomhatalom az Európai Unióban

A francia elnök az elmúlt hetekben egyre keményebb álláspontra helyezkedett Oroszországgal szemben. A párizsi vezető az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó kizárni, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába. Egyébként nem ez az első eset, hogy Franciaország a saját atomfegyvereinek alkalmazását javasolja az EU védelmében. A Politico cikke szerint Macron először 2020-ban utalt erre mint lehetséges lépésre, amikor stratégiai párbeszédre szólított fel Franciaország nukleáris elrettentő erejének Európa kollektív biztonságában betöltött szerepéről. Párizs ezt követően 2022-ben megismételte az ajánlatot. Berlin eddig nem fogadta el a francia elnök ajánlatát. Januárban azonban Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője a brüsszeli hírportálnak azt mondta, hogy Európának számolnia kell Macron felvetésével.