A Hamász egy foglyul ejtett magyar túszról tett közzé videót

Vágólapra másolva!
A Hamasz palesztin terrorszervezet két új videót tett közzé, amelyen a 64 éves Keith Siegel és a 46 éves Omri Miran látható. Ez az első alkalom október 7-e óta, hogy életjelet adtak a magyar-izraeli származású kétgyermekes édesapáról.
Vágólapra másolva!

Októberben négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről volt tudomásunk Gázában, s a kormány mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében. Novemberben újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyerek. Januárban Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az utolsó, még túszként fogva tartott magyar állampolgárt is kiszabadítsák fogságából.

Omri Mirant 204 napja rabolták el az otthonából, két kislánya és felesége mellől. A most közzétett felvételt a Hamasz egyfajta pszichológiai hadviselésnek szánja, a 3 perces videóban Omri és a másik túsz azonosítják magukat, és arról beszélnek, hogy reménykednek az újabb túszalkuban, hogy minél hamarabb a többi tússzal együtt haza tudjanak érni épségben - írta a Hetek.

A videón az egyik túsz beszél a zsidó húsvét ünnepéről, ezért azt lehet feltételezni, hogy nemrégiben rögzíthették.

A felvétel közzététele után a túszok családjai bírálták az izraeli kormányt, hogy a katonai nyomás ellenére nem tudták hazahozni a szeretteiket. 

Izrael államának választania kell: a túszok vagy a háború

- olvasható a közleményben. 

A Hamász egy foglyul ejtett magyar túszról tett közzé videót.
Omri Miran.
Fotó:  / X

A hozzátartozók szerint a Rafah városába való behatolása a túszok életét veszélyezteti

A Hamasz túszokkal forgatott propagandavideóinak visszatérő eleme, hogy a Netanjahu-kormányt kritizálják és annak leváltását követelik. Ezzel akarnak társadalmi feszültséget kelteni Izraelben, hogy nyomást gyakorolva a kormányra lélegzetvételhez tudják juttatnia a terrorszervezetet.

Omri Miran felesége elmesélte az ominózus nap történéseit és azt is, hogyan várják haza apjukat a kislányai. Az édesapa elrablását egyébként a terroristák élőben közvetítették.

Lisaj nem olyan régen Budapesten is járt, ahol a magyar kormány tisztviselőivel is találkozott.