Megkezdődött a lengyel választás: óriási a tét egész Európa számára

MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának vezetője.
Vágólapra másolva!
Sorsdöntő választást tartanak ma Lengyelországban. A nemzeti szuverenista Jog és Igazságosság (PiS) ellenfele Donald Tusk Brüsszel-közeli, globalista baloldali koalíciója. A választási eredmény nagyon szoros lesz. A PiS vezet, de szerencsétlen esetben nem kizárt egy baloldali koalíció győzelme sem, és az is lehet, hogy egyik oldal sem tud kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

31 ezer szavazókörben kezdődött meg vasárnap reggel 7-kor a voksolás, a szavazatokat este kilencig lehet leadni. A lengyel választási rendszer tisztán listás, de a mandátumokat választási körzetenként osztják ki (ebből 41 van), így nem teljesen arányos.

Mateusz Morawiecki (PiS) lengyel miniszterelnök a kampányban Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

A legutolsó közvélemény-kutatások (október 10. és 13. között) mindegyike azt mutatja, hogy a kormányzó szuverenista Jog és Igazságosság végez az élen. A különbség azonban nagyon eltérő, a legutolsó hat kutatás (hat különböző intézettől) 2,6 és 9,6 százalékpont közé mutatja az előnyüket a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) nevű baloldali szövetséggel szemben. Ez a PiS esetében 31-37,4 százalékot, a KO esetében 26-31,4 százalékot jelent (nincs olyan kutatás, ami szerint a KO vezetne, nem ott állnak a legmagasabban, ahol a PiS a legalacsonyabban).

Az utolsó napok tendenciája a kormánypártnak látszik kedvezni, mind a hat intézetnél nőtt az előnyük az előző kutatáshoz képest.

Ezek a számok azonban csak a belföldi szavazatokat mutatják. Marcin Palade lengyel politikai elemző szerint a várható külföldi szavazatokkal súlyozva a következő eredmény valószínű:

  1. PiS 35,6-36,0
  2. KO 30,2-34,0
  3. Harmadik Út 10,7-10,8
  4. Baloldal 10,1-10,8
  5. Konföderáció 9,3- 9,6

Valószínű, hogy egyedül egyik nagy párt sem tud kormányt alakítani, ezért sorsdöntő, hogy még kik jutna be a parlamentbe. A harmadik helyen a Harmadik Út nevű szövetség áll (10,3-13,0 százalék), őket követi a Baloldal (9,7-11,6) és a Konföderáció (8-8,7 százalék).

Donald Tusk Forrás: AFP/Mateusz Slodkowski

Elemzők szerint amennyiben a PiS nem szerzi meg a többséget, akkor a jobboldali Konföderációval alakíthat koalíciót. Marcin Palade szerint a mandátumszámok a legvalószínűbben így alakulnak:

  1. PiS 202
  2. KO 153
  3. Harmadik Út 37
  4. Konföderáció 35
  5. Baloldal 32
  6. Német kisebbség 1


Ebben az esetben a PiS a Konföderációval tudna koalíciót alkotni, 237 képviselővel a 460 tagú Szejmben.

A KO és potenciális szövetségesei (Harmadik Út és Baloldal) 222 helyet szereznének.

Ugyanakkor bonyolítja a helyzetet, hogy sem az nem egyértelmű, hogy a Konföderáció belépne egy jobboldali koalícióba, sem az, hogy a Harmadik Út egy baloldaliba - írja a Magyar Nemzet.

Pawel Lisiecki, a PiS fővárosi listájának harmadik helyezettje azt mondta a lapnak, hogy a kampány külföldi beavatkozástól sem volt mentes. Augusztusban Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője például arról beszélt, hogy a lengyel kormánypárt jogállamellenes és le kell győzni. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök emiatt nyilvános vitára hívta a német politikust, erre azonban nem került sor.

Lisiecki elmondta,

Németország már évek óta próbál beavatkozni a lengyel politikába,

aláásva ezzel a PiS legitimációját, azonban eddig nem jártak sikerrel.

Kövesse élőben a lengyel választásokat!

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élőben! Az élő bejelentkezések során percről percre, több helyszínről is tájékoztatnak a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós, Magyar Levente és Janusz Bańczerowski. A stúdióban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. A Mandiner élőben kapcsolja Lengyelországot is.

Kövesse a Mandiner Facebook-oldalát vagy YouTube-csatornáját!