Donald Tusknak Ukrajna jutott eszébe a lengyelországi választás után

TUSK, Donald Varsó, 2023. október 15.
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szavaz a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió
Varsó, 2023. október 15. Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szavaz a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
Donald Tuskék azt ígérték, hogy korlátlanul támogatni fogják Ukrajnát. Újra építjük Ukrajnával ápolt kapcsolatainkat, melyeket a kormánypárt a kampány ideje alatt belpolitikai okokból tönkretett – fogalmazott Boris Budka, a Polgári Platform (PO) frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

– fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére Boris Budka, a Polgári Platform (PO) frakcióvezetője.

Donald Tusk Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A PO a választásokon második helyre befutó, Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) választási szövetség fő pártja. Az első mandátumbecslések szerint ugyan a Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a voksolást, de az ellenzéki pártoknak van rá nagyobb esélyük, hogy kormányt alakítsanak. Budka szerint amennyiben képesek kormányt alakítani, úgy fontos lesz, hogy jó kapcsolatokat ápoljanak majd Magyarországgal - írja a Magyar Nemzet.

Michal Szcerba, a PO képviselője elmondta, hogy egy potenciális baloldali kormány az európai politika aktív szereplőjévé fogja tenni Lengyelországot.

– húzta alá. A politikus azt is elárulta, amennyiben a baloldali pártokat kéri fel kormányalakításra az elnök, úgy Donald Tuskot fogják miniszterelnöknek javasolni.

Az első exit poll szerint szavazatok 36,8 százalékával a PiS végzett az elsőhelyen. A KO második helyen futott be 31,6 százalékkal, őket követte a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út 13 százalékkal. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal.

A választáson rekord magas, 72,9 százalékos részvétel volt.

Kövesse élőben a lengyel választásokat!

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élőben! Az élő bejelentkezések során percről percre, több helyszínről is tájékoztatnak a legfrissebb hírekről.


Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós, Magyar Levente és Janusz Bańczerowski. A stúdióban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. A Mandiner élőben kapcsolja Lengyelországot is.


Kövesse a Mandiner Facebook-oldalát vagy YouTube-csatornáját!