Lengyelország nekiment a brüsszeli migrációs paktumnak, vétózni fognak

Vertical Horizontal migration immigration refugee social illegal-immigrants TOPSHOTS MIGRATION AND IMMIGRATION MIGRANT ARRIVAL
Migrants from Tunisia and Lybia arrive onboard of an Italian Guardia Costiera (Coast Guard) boat in the Italian Pelagie Island of Lampedusa on August 1, 2020. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahelyett, hogy az illegális bevándorlást a "forrásainál" akadályoznák meg, és Brüsszel biztosítaná az Európai Unió határait, ahogyan Lengyelország a fehérorosz határt biztosítja, az európai határok nyitottak maradnak és megvalósul a migrációs paktum - mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, majd bejelentette, hogy megvétózzák az uniós migrációs paktumot. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.

Lengyelország sem kér a migrációs paktumból Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Hozzátette: ahelyett, hogy az illegális bevándorlást a "forrásainál" akadályoznák meg, és Brüsszel biztosítaná az Európai Unió határait, ahogyan Lengyelország a fehérorosz határt biztosítja, az európai határok nyitottak maradnak és megvalósul a migrációs paktum. Bejelentette: az Európai Tanács jövő heti értekezletén "határozott nemet mond" a paktum tervére, fenntartja Lengyelország vétóját az illegális bevándorlásra.

Emlékeztetett:

Lengyelország hangja jelenleg "még erősebb lehet, és kell is, hogy az legyen" - jelentette ki, utalva arra, hogy az október 15-i lengyel parlamenti választások napján népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése éppen a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó brüsszeli javaslatra vonatkozik.

Felszólította a választókat, hogy a népszavazáson mondjanak nemet a migránsok elosztására. "Tegyük ezt elsőként mi lengyelek, és hangunkat egész Európában meghallják" - fogalmazott, mondván, hogy a döntésen a lengyelek biztonsága múlik. "Számos európai város és külváros valósága ma lerombolt utcák, kifosztott üzletek, nők megerőszakolása, félelem az esti sétától" - figyelmeztetett a kormányfő.

Mateusz Morawiecki: Tusk és Weber pártja a jövő héten az Európai Parlamentben keresztül akarja vinni a paktumot, amely végső soron az illegális bevándorlók befogadására kényszerítené Lengyelországot Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Morawiecki szemére vetette Donald Tusk volt lengyel kormányfőnek, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének, az Európai Tanács, majd az Európai Néppárt (EPP) volt elnökének, hogy Manfred Weberrel, az EPP parlamenti frakciójának jelenlegi vezetőjével együtt támogatja a migrációs megállapodást, és ezáltal veszélyezteti Lengyelország biztonságát.

fogalmazott Morawiecki. "Az uniós bürokraták semmibe veszik Lengyelország biztonságát, egyszerűen meg akarják valósítani őrült tervüket" - jelentette ki a lengyel kormányfő.