Polgárháború szélén Franciaország, őrült gyújtogatások és rablások, rengeteg rendőr megsérült, az emberek rettegnek

Franciaország, tüntetés, összecsapás, rendőrök, tüntetők, rendbontók, rendőrség, muszlim, zavargások, Nahel
French anti riot police officers walk past a burning truck in Nantes, western France on early July 1, 2023, four days after a 17-year-old man was killed by police in Nanterre, a western suburb of Paris. French President Emmanuel Macron has announced measures including more police and urged parents to keep minors off the streets as he battled to contain nightly riots over a teenager's fatal shooting by an officer in a traffic stop. (Photo by Sebastien SALOM-GOMIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban egymás után negyedik éjszaka zajlottak erőszakos tüntetések. Eddig közel ezer embert, főképp fiatalokat tartóztattak le. A tiltakozók ruha-, elektronikai és fegyverüzleteket is kifosztottak, sőt Lyonban egy rendőrőrsöt is felgyújtottak. A francia káosszal szemben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a lengyel városok nyugalmáról tett közzé egy videót, felhívva a figyelmet az európai határok védelmének a fontosságára.
Vágólapra másolva!

A francia rendőrség jelentése szerint 994 személyt tartóztattak le országszerte az immár négy napja zajló erőszakos zavargásokkal összefüggésben. Amint azt Emmanuel Macron francia államfő pénteken jelezte, a kormány további 45 ezer rendőrt vetett be a zavargások elfojtására.

A főképp fiatalokból álló tüntetők azért vonultak utcára, mert kedden Párizsban egy francia rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt, aki nem akart félrehúzódni a közúti ellenőrzéskor.

A déli Marseille városában, amely az ország második legnagyobb települése, péntek este nyolcvan embert tartóztattak le. A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint a város régi kikötőjében egy robbanás is történt. A hatóságok közölték, hogy vizsgálják az esetet. Mindeközben Marseille központjában a tüntetők egy fegyverboltot is kiraboltak, ahonnan lőszert nem, de néhány vadászpuskát elloptak. Míg Lyonban egy rendőrőrsöt gyújtottak fel.

Sőt, még egy Apple boltot is megtámadtak.

Itt egy felvétel az Apple kifosztásáról.

A helyi Zara sem úszta meg.

Pénteken Macron felszólította a szülőket, hogy tartsák otthon a gyermekeiket a zavargások idejére. „A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. A polgármestereket és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket” – idézte az államfőt az MTI.

Összecsapások Marseille-ben Forrás: AFP/Christophe Simon

A közösségimédia-oldalak üzemeltetőit pedig arra kérte, hogy távolítsák el a zavargásokkal kapcsolatos „érzékeny” tartalmakat a felületeikről.

A feszült helyzetet mutatja, hogy a rendőrök már minden engedetlennel szemben keményen fellépnek.

A közösségi médiában sokan a bevándorlást teszik felelőssé a történtekért.

Olyan megjegyzések láttak napvilágot, mint az „üdv a menekülteknek”, míg mások arra figyelmeztettek, hogy már egy 9 százalékos iszlám hátterű lakosság is képes városokat lerombolni.

A Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is közzétett egy videót a francia zavargásokkal összefüggésben. Ebben az európai határok védelmét szorgalmazza – összecsengve azzal, hogy Magyarország és Lengyelország megfékezte az Unió új migrációs csomagját az EU-csúcson –, és a közrend és közbiztonság értékét hangsúlyozza. A videón a francia tüntetők által felperzselt Franciaországot állítja szembe a lengyel városok, mint Krakkó és Varsó nyugalmával.

A tüntetések immár Franciaország nagyvárosai mellett a francia karibi területekre is átterjedtek, ahol a tiltakozók kukákat gyújtottak fel és épületeket rongáltak meg, legalább egy ember pedig meg is halt

– hívta fel a figyelmet a France 24, angol nyelvű francia hírportál. Ám a legsúlyosabb erőszak eddig Francia Guyana területén – Dél-Amerikában – történt, ahol a hatóságok szerint a tüntetők a rendőrökre is rálőttek. Sőt, egy eltévedt golyó megölt egy 54 éves kormányzati tisztviselőt a csütörtök esti zavargások közepette. Az eset következtében Thierry Queffelec, Francia Guyana prefektusa közölte, hogy péntek kora este bezárnak az üzletek és a tömegközlekedés is, és bejelentette a benzin éjszakai árusításának és szállításának ideiglenes tilalmát.

Ilyen most motorral végigmenni Párizsban: