Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csődöt mondott az amerikai szuperfegyver, nagy bajban az ukránok, eldőlhet a háború

Foglalkozás HADI FELSZERELÉS katona légvédelmi rakéta rakéta sajtótájékoztató SZEMÉLY TÁRGY
Radom, 2023. április 20. Mala Narew rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert mutatnak be a Varsó-Ramom katonai repülőtéren 2023. április 20-án. A radomi repülőtéren a lengyel katonák a Patriot rakétarendszerek, valamint a Mala Narew és a Pilica légvédelmi rendszerek használatát sajátítják el. MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak
Vágólapra másolva!
Az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétaindító-rendszerből összesen 32 lövedéket indítottak útjára az ukránok, de így sem sikerült megakadályozni, hogy az oroszok által gyártott Kinzal hiperszonikus rakéta elérje a célpontját Kijevben - számolt be róla az MWM katonai szakportálra hivatkozva a Lenta.
Vágólapra másolva!

A lap kiemeli, hogy a 32 lövedék elhasználásának költsége meghaladja a 96 millió dollárt. A Patriot rendszert az ukránok azért hagyták Kijev környékén, hogy a beérkező orosz rakéták ellen nyújtson védelmet, ez viszont úgy tűnik, hogy nem sikerült.

Kiemelik, hogy a Patriot rendkívül korlátozott a mozgathatóság tekintetében, ezen a területen még a szovjet korszakban gyártott S-300-as is jobban teljesít.

Ez is az okok között szerepelhet, hogy miért nem a frontra szállították az 1 milliárd dollár értékű rendszert.

A Patriot-rendszer hatástalannak tűnik a Kinzal rakéták ellen Forrás: AFP/Sam Yeh

Május 16-án az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a célzott támadás következtében öt Patriot-rendszert sikerült megsemmisíteni. Az amerikaiak ezzel szemben csak arról adtak tájékoztatást, hogy egy ilyen rendszert ért találat, viszont sikerült azóta megjavítani.

Volodimir Zelenszkij a történet egy harmadik változatát adta elő nemrég. Ő azt közölte, hogy az ukrán légvédelem az összes beérkező orosz rakétát, összesen 18-at semmisített meg. Sabrina Singh, az amerikai védelmi hivatal szóvivője viszont beismerte, hogy az egyik rendszer valóban találatot kapott, Washington segített az ukránoknak újra harcképessé tenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről