A tűzszüneti javaslat ellenére folytatódtak a harcok a hadsereg és a félkatonai fegyveresek között Szudánban

DAGLO, Mohamed Hamdán; BURHÁNI, Abdel Fattáh al- Kartúm, 2023. április 16.
Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 16-án. Előző nap harcok robbantak ki az ország tényleges vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Moh
Kartúm, 2023. április 16. Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 16-án. Előző nap harcok robbantak ki az ország tényleges vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) és a hadsereg között. Az összecsapásokban legkevesebb 56-an meghaltak és hatszázan megsebesültek. MTI/AP/Marvan Ali
Vágólapra másolva!
Szudánban az ENSZ humanitárius tűzszüneti javaslata ellenére hétfőn folytatódtak a harcok a hadsereg és a félkatonai fegyveresek között, sok a civil halálos áldozat.
Vágólapra másolva!

Egy orvoscsoport beszámolója szerint a harcok kezdete óta legalább 97 civil halt meg és 365 megsebesült.

A hadsereg légicsapásokkal támadja a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) táborait.

A hadsereg arról számolt be, hogy a főváros, Kartúm központjában, a katonai parancsnokság közelében folyamatosak voltak az összecsapások. A tájékoztatás szerint az RSF mesterlövészeket állomásoztat az épületeken.

Kartúm, 2023. április 16. Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 16-án. Előző nap harcok robbantak ki az ország tényleges vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) és a hadsereg között. Forrás: MTI/AP/Marvan Ali

Korábban, szemtanúk elmondták, hogy a hadsereg légicsapásokat mért az RSF laktanyáira és bázisaira Kartúm térségében, és

sikerült megsemmisíteni a félkatonai erők létesítményeinek többségét.

Visszaszerezte továbbá a hadsereg a kartúmi elnöki palota nagy részét az RSF-től, miután mindkét fél azt állította, hogy ők ellenőrzik az épületet és más kulcsfontosságú létesítményeket a fővárosban.

Az RSF tagjai a hadsereg által ostromlott kartúmi nemzetközi repülőtéren maradtak, de a hadsereg visszatartotta őket, hogy ne okozzanak nagyobb károkat - mondták szemtanúk.

Az éjszaka beálltával a helyiek tüzérségi lövésekről és harci repülőgépek robajáról számoltak be

Bahri település Kafuri kerületében, ahol az RSF bázisa található, a Nílus folyó túlpartján, a fővárostól, Kartúmtól nem messze.

A harcok szombaton robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységek és az RSF között, amelyeket a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezet, aki a tanács helyettes vezetője.

Szudániak üdvözlik az Abdel Fattah al-Burhan hadseregfőnökhöz hű katonákat a Vörös-tengeri Port Szudánban 2023. április 16-án. - A szudáni harcoló harcosok közölték, hogy több órás humanitárius szünetbe egyeztek bele, többek között a sebesültek evakuálása érdekében, a tomboló városi harcok második napján, amelyek több mint 50 civilt, köztük három ENSZ-alkalmazottat öltek meg, és nemzetközi felháborodást váltottak ki Forrás: AFP/-

Ez volt az első ilyen összetűzés azóta, hogy mindketten összefogtak a veterán iszlamista autokrata Omar el-Basír 2019-es eltávolítása érdekében, és a polgári uralomra való átmenet részeként az RSF-nek a hadseregbe való integrálásával kapcsolatos nézeteltérés váltotta ki.

Burháni és Hemedti vasárnap megállapodott a harcok háromórás szünetében,

hogy lehetővé tegyék az ENSZ által javasolt humanitárius evakuálásokat, de az egyezséget a viszonylagos nyugalom rövid időszaka után széles körben figyelmen kívül hagyták.