Hátborzongató felvétel: így követelték a szurkolók Macron lemondását a francia-holland meccsen - videó

Francia-Holland Eb-selejtező, foci
Supporters wave during the UEFA Euro 2024 qualification football match between France and Netherlands at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on March 24, 2023. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A pénteki Franciaország–Hollandia mérkőzésen a szurkolók a lelátón Emmanuel Macron lemondását követelték. A helyszínen készült felvételek szerint a mérkőzés 49. percének 3. másodpercében kezdi a stadion nagy része üvöltözni a Stade de France-ban, hogy "Macron mondjon le!" - írja a LeFigaro. Az időpont nem véletlen: a francia alkotmány 49.3 törvénycikkelye miatt tud változni a nyugdíjkorhatár Franciaországban. 1958 óta ugyanis, ha egy francia kormány nem tud egy-egy fontos törvényt a parlamentben megszavazni, a 49/3-as számú cikkely szerint szavazás nélkül is életbe lép, az elnöki rendszer logikájából adódóan. A nyugdíjkorhatár emelése és a törvény sajátos - Franciaországban egyébként messze nem példátlan, antidemokratikus - elfogadtatása miatt napok óta gyújtogatnak, tombolnak Franciaországban. Emiatt a brit király vendéglátását is le kellett mondani, mert nem tudnák garantálni a biztonságát.
Vágólapra másolva!

A pénteki Franciaország–Hollandia Eb-selejtező mérkőzésen egyébként 80 ezren voltak a párizsi stadionban. Egyes hírek szerint Macron tervezte, hogy ő maga is kimegy, de végül - ahogy a Figarón közölt videó megjegyzéséből látszik - nem mert.

Szukolók a Franciaország-Hollandia Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A meccs 49. perc 3. másodpercében óriási tiltakozás kezdődött és több tízeren azt kiáltották, hogy "Macron mondjon le!"

Mint arról az Origo is többször beszámolt Emmanuel Macron francia elnök parlamenti szavazás nélkül, a francia alkotmány 49.3-as pontja alapján - amely lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy egy törvényjavaslat azonnal, szavazás nélkül életbe lépjen - hirdette ki a nyugdíjreformot, ami a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emeli.