Több mint ezerre becsülik a Freddy ciklon áldozatainak számát

Blantyre, 2023. március 14. Megrongálódott otthona előtt áll egy férfi a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 13-án a dél-malawi Blantyre nagyvárosban.
Vágólapra másolva!
A kivételesen hosszú ideje aktivitást mutató Freddy ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében alakult ki, és február 21-én érte el Madagaszkár partjait. Pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére: a heves esők mindkét országban súlyos áradásokat okoztak. A Freddy ciklon ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek feletti párától jelentősen megerősödve tért vissza. Ezután újra lecsapott Madagaszkárra és Mozambikra, majd Malawira is. 
Vágólapra másolva!

A malawi hatóságok jelentése szerint a legsúlyosabb károkat elszenvedő

Malawiban legalább 676 ember halt meg, további 538-an pedig eltűntek.

Hangsúlyozták, hogy a katasztrófa után több mint két héttel alig van már esély a megtalálásukra.

Megrongálódott otthona előtt áll egy férfi a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 13-án a dél-malawi Blantyre nagyvárosban Forrás: MTI/AP/Thoko Chikondi

Egy keresőkutyákkal dolgozó speciális mentőcsapat, valamint helyi rendőrök és katonák ennek ellenére folytatják az esetleges túlélők keresését, így az eltűntek halottá nyilvánítása csak a keresés hivatalos lezárása után történhet meg.

A Freddy ciklon okozta pusztítások következtében több tízezren maradtak fedél nélkül a heves esők, az árvizek és a földcsuszamlások miatt.

A természeti katasztrófa eddig több mint 8 ezer kilométeres utat tett meg az Indiai-óceán térségében, így az utóbbi évek leghosszabb ideig tartó és legpusztítóbb trópusi vihara lett Afrika déli részén.