Legalább 145-en haltak meg Szomáliföldet sújtó harcokban

Vágólapra másolva!
A Szomáliföld régió egyik vitatott helyzetű városának kórházigazgatója szerint legalább 145 ember halt meg a kormányellenes harcosok és a szomáliai biztonsági erők között több mint két hónapja tartó harcokban. A harcok akkor kezdődtek, miután a helyi vének kinyilvánították, hogy újra egyesülni kívánnak Szomáliával - írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

A Las-Anod-i állami kórház munkatársa szerint körülbelül 1080 ember sebesült meg, és több mint 100 000 család menekült el Las-Anod városából december vége óta.

A kórház igazgatója azzal vádolta a szomáliai erőket, hogy aknatámadásokat hajtottak végre, amely során lerombolták a kórház laboratóriumát, vérbankját és betegosztályát.

- mondta el az igazgató.

Szomáliföld védelmi minisztériuma tagadta, hogy lőtték volna a kórházat.

- figyelmeztettek az ENSZ és nemzetközi partnerei a múlt hónapban.

Szomáliföld három évtizeddel ezelőtt vált el Szomáliától, és független országként nemzetközi elismerésre törekszik.

Szomáliföld és a szomáliai Puntföld állam között évek óta vita tárgya hovatartozását illetően Las-Anod, de a keleti város Szomáliföld ellenőrzése alatt áll.

Az ENSZ szomáliai missziója és az ENSZ emberi jogi hivatala szerint a Las-Anodban december 28. és február 28. között történt erőszakos cselekményekben több mint 450-en, - akik a harcokban nem vettek részt - köztük egészségügyi személyzet tagjai sebesültek meg.

Az ENSZ az egészségügyi dolgozók tiszteletben tartására és a humanitárius szervezetek akadálytalan hozzáférésére szólított fel.

A konfliktus Las-Anodban akkor kezdődött, amikor egy ismeretlen fegyveres megölte a szomáliai ellenzéki párt egyik népszerű fiatal politikusát, aki épp egy mecsetből távozott. Ezt követően tüntetések törtek ki a városban tartózkodó szomáliai tisztviselők és erők ellen.

Szomáliföld kormánya a zavargásokért a

"békeellenes csoportokkal és a terrorizmussal" együttműködő harcosokat tette felelőssé,

és azt állította, hogy az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabab szélsőséges csoport támogatott néhány támadást.