Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Betilthatják a TikTokot az Európai Unióban

game show, tokió, japán, 2022. 09. 16., SEGA, ATLUS
The TikTok logo is pictured at the company's booth during the Tokyo Game Show in Chiba prefecture on September 15, 2022. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Fennáll a veszélye annak, hogy betiltják a TikTokot az Európai Unióban, amennyiben a közösségi platform nem cenzúráz bizonyos tartalmakat. Ezt Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos is megerősítette - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa azzal fenyegetőzött, hogy elérhetetlenné teszik a kínai közösségi médiaplatformot, ha az nem cenzúrázza az általa és kollégái által problémásnak ítélt tartalmakat.

Az USA-ban is be akarják tiltani a fiatalok körében népszerű applikációt, igaz azonban, teljesen más szempontok szerint Forrás: AFP/Yuichi Yamazaki

A Reuters jelentése szerint Breton azután jelentette ezt ki, hogy a TikTok vezérigazgatójával, Shou ZiChew-val folytatott videóhívást. Figyelmeztetett, hogy a kínai közösségi médiaplatformnak be kell tartania az EU új digitális szolgáltatási törvényében foglalt szabályokat, különben számolnia kell a következményekkel.

– figyelmeztetett Breton.

A tisztviselő később a Twitteren megismételte követeléseit, hangsúlyozva, hogy a TikTok fiatalabb közönséget vonzó képessége nagyobb felelősséggel jár.

A TikTok letiltásával való fenyegetőzés azt követően történt, hogy Breton többször is hasonló kijelentéseket tett a Twitterrel kapcsolatban is. Azt mondta, hogy ha a platform új vezérigazgatója, Elon Musk nem tartja be az EU előírásait, akkor következményekkel kell számolnia.

Az Európai Unió messze nem az első a világon, amely a TikTok betiltását fontolgatja.

Az Egyesült Államokban a demokraták és a republikánusok is többször felvetették már, hogy részleges vagy teljes tilalmat rendelnek el a kínai kormányhoz kötődő platform ellen.

Míg azonban úgy tűnik, hogy az amerikai tiltás mögött adatbiztonsági aggályok, valamint a platformon található tartalmak Amerika-ellenes elfogultságával kapcsolatos félelmek állnak, addig az EU-ban a tiltással való fenyegetés abból az elképzelésből fakad, hogy a kínai platform nem tesz eleget a felhasználói bázis cenzúrázása érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez