Két év után visszatér hazájába a korrupciós ügybe keveredett volt spanyol király

royals Square Horizontal
I. János Károly
Vágólapra másolva!
I. János Károly korábbi spanyol király kétéves önkéntes száműzetés után visszatér hazájába, a hírt a spanyol királyi udvar is megerősítette.
Vágólapra másolva!

I. János Károly korábban azért hagyta el Spanyolországot, mert korrupciós ügyekben gyanúba keveredett és eljárás indult ellene - írja a BBC. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban keresett menedéket.

Márciusban azonban beszüntették a 84 éves volt király ellen indított három eljárást, ami megteremtette a lehetőséget számára a hazájába való visszatérésre.

Ma érkezik haza Spanyolországba, ahol hétfőig marad, és ez alatt az idő alatt tervei szerint felkeresi családját az észak-spanyolországi Sanxenxóban, valamint fiát, VI. Fülöpöt, a jelenlegi királyt Madridban.

I. János Károly spanyol király Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

I. János Károly egyébként közel 40 évnyi uralkodás után még 2014-ben távozott a királyi trónról, fia VI. Fülöp lépett a trónra. Lemondására többek között vejének egy korrupciós ügye miatt került sor.

Ahogy korábban az Origo is megírta, 2020 júniusában a spanyol Legfelsőbb Bíróság vizsgálatot indított a korábbi uralkodó ellen, miután feltételezésük szerint 100 millió dollár kenőpénzt fogadhatott el egy Szaúd-Arábiában folyó gyorsvasúti beruházással kapcsolatban.