Várhelyi Olivér: Több időt nem veszíthetünk

VÁRHELYI Olivér
Podgorica, 2020. február 7. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel tartott podgoricai sajtóértekezleten 2020. február 7-én. MTI/EPA/Boris Pejovic
Vágólapra másolva!
A bővítéssel haladnunk kell, több időt nem veszíthetünk - mondta a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős EU-biztos.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, a cél változatlan:

Albániával és Észak-Macedóniával egyaránt szeretnék elindítani a csatlakozási tárgyalásokat, a kormányközi konferenciák a tervek szerint júniusban indulhatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Bulgária továbbra is blokkolja a csatlakozási tárgyalások hivatalos indulását Észak-Macedóniával, elmondta: mindent megtesznek a helyzet megoldására, ám ha nem sikerül, akkor el kell gondolkozniuk azon, hogy csak Albániával indulnak el a kormányközi konferencián. Mint fogalmazott,

egy kétoldalú vita miatt nem akasztható meg az egész bővítési folyamat.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja Forrás: MTI/EPA/Boris Pejovic

A biztos, aki a múlt héten munkalátogatást tett a Nyugat-Balkánon, kitért arra, hogy az Európai Unió által a térségnek biztosított 651 ezer adag Pfizer-vakcina nagyot lendíthet az érintett országok koronavírus-járvány elleni védekezésének hatékonyságán. Jelezte:

dolgoznak azon, hogy más, az EU-ban forgalmazási engedéllyel bíró oltóanyagot is eljuttassanak a térségbe, és úgy vélte, erre lesz is lehetőség, hiszen folyamatosan bővül a gyártás.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e az EU-s szomszédságpolitika célországainak oltóanyaggal való ellátását, Várhelyi Olivér elmondta: a keleti partnereknek is akarnak oltóanyagot vinni, lehetőleg ugyanazzal a megoldással, mint azt a nyugat-balkáni államok esetében tették.

- mondta az EU-biztos a Magyar Nemzetnek.