A lengyel kormányfő a vakcinaszállítmányok átmeneti korlátozásának tisztázását kérte az EU-tól

MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő levélben fordult az európai uniós szervek vezetőihez, kérve, hogy a Covid-19 elleni oltási program megfelelő ütemezése érdekében sürgősen tisztázzák a BioNTech és Pfizer cég által gyártott vakcina szállítmányai átmeneti korlátozásának problémáját - közölte szerdán a lengyel sajtó.
Vágólapra másolva!

Morawiecki az Európai Bizottság (EB) és az Európai Tanács (ET) elnökének, Ursula von der Leyennek és Charles Michelnek címezte levelét, amelyet a PAP hírügynökség ismertetett.

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök. Forrás: MTI/EPA/AFP/John Thys

A lengyel kormányfő elismerte az Európai Uniónak a közös vakcinabeszerzések érdekében tett erőfeszítéseit, de úgy vélte, hogy továbbra is kihívást jelent az oltóanyag gyártásának és szállításának nagyságrendje. Morawiecki emlékeztetett:

az uniós vakcinabeszerzési program keretében Lengyelország március végéig a BioNTech-Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinák 6 millió adagjára számít.

A Pfizer cég által múlt héten bejelentett, egyik belgiumi üzeme korszerűsítésével indokolt átmeneti szállítmánykorlátozás azonban jelentős hatással lesz a lengyelországi oltási programra - mutatott rá Morawiecki. Arra kérte az EB-t, hogy sürgősen forduljon a BioNTech-Pfizerhez a tervezett lépések kapcsán, és

adjon teljes körű tájékoztatást erről, valamint hogy ezek a lépések milyen következményekkel fognak járni a vakcina elérhetőségére, annak érdekében, hogy az oltási folyamat átlátható és tervezhető legyen.

Idős emberek sorban állnak, hogy a koronavírus elleni oltásra regisztráltassák magukat egy varsói rendelő előtt 2021. január 15-én. Ettől a naptól jelentkezhetnek oltásra a 80 év feletti korú lengyelek, a vakcina beadása pedig január 25-én kezdődik. Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Morawiecki azokra a sajtóértesülésekre is kitért, melyek szerint Németország önálló szerződést kötött a vakcinagyártókkal. Ez szerinte megalapozott kérdéseket vet fel az európai szolidaritást és lojális együttműködést illetően. A lengyel kormányfő szerint

az EU-ban közös erőfeszítést kell kifejteni annak érdekében, hogy a védőoltások az uniós állampolgárok számára összehangolt, igazságos és hatékony módon elérhetőek legyenek.

A miniszterelnök szerint az ügyet alaposan meg kell vitatni az ET csütörtöki videoértekezletén.
A Pfizer múlt héten jelezte, hogy február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban, egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgumi üzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd a gyártókapacitásaik. Ursula von der Leyen ennek kapcsán közölte: a gyártók garantálják, hogy 2021 első negyedévében teljesítik korábbi vállalásaikat.

Tájékoztatót olvas egy idős asszony, aki a koronavírus elleni oltásra kívánja regisztráltatni magát egy varsói rendelőnél 2021. január 15-én. Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Lengyelországba hétfőn 176 ezer BioNTech-Pfizer-vakcinaadag érkezett a tervezett 360 ezer helyett.

Vasárnap megkezdődött a vakcina második dózisának beadása.

Miután egyes oltóhelyeknek hétfőn nem jutott elegendő oltóanyag, átmenetileg korlátozni kellett az oltásokat a vakcina első dózisával.


A közel 38 millió lakosú Lengyelországban december 27-én kezdték meg az oltást, eddig a Pfizer-BioNTech és a Moderna kétdózisú vakcináiból 1 millió 260 ezer adag érkezett meg.

Szerda reggelig 541 299 embert oltottak be.