Az izraeli légierő a Hamász állásait lőtte a Gázai övezetben

Horizontal Smoke and flames rise after war planes belonging to the  Israeli army carried out airstrikes over the southern Gaza Strip city of Rafah on August 12, 2020. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Több Hamász-bázist is eltaláltak
Vágólapra másolva!
Az izraeli légierő a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira mért csapást szerdán válaszul arra, hogy onnan robbanóanyaggal megrakott léggömböket bocsátottak fel izraeli területek felé - számolt be a fegyveres erőkre hivatkozva a Times of Israel című híroldal.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint a Hamász katonai bázisát, földalatti létesítményét, valamint egyik megfigyelőpontját érte támadás. Korábban, kedden Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál. Ennek oka is a gyújtó léggömbök megjelenése volt.

Több Hamász-bázist is eltaláltak Forrás: AFP/Said Khatib

A gyújtószerkezetek felbocsátása a múlt héten kezdődött. Az ilyen léggömbök becsapódása következtében számos tűz keletkezett, halálos áldozatokról azonban nem érkeztek jelentések.
Ebben a hónapban Izrael már kétszer is csapást mért a Hamász állásaira Gázában, megtorlandó a hasonló, augusztus 6-a és 9-e közötti léggömbös akciókat.

Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, amelynek határait azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget uraló Hamásszal 2014-ben volt. Az Egyiptom közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.