Legalább 10 ezer modern rabszolga dolgozik a leicesteri textilgyárakban

Leicester England United Kindgom UK
Vágólapra másolva!
A hírek szerint a rabszolgákat bűnözői hálózatok dolgoztatják a gyárakban óránként kevesebb, mint négy fontért, és ők is kapnak a kiszolgáltatott emberek béréből. A jelenségről egyébként a rendőrség is tud, mégsem tettek eddig semmit, mert attól féltek, hogy rasszistának bélyegzik őket, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Vagyis, a radikális baloldal terrorja miatt nem mernek lépni.
Vágólapra másolva!

Modern rabszolgaság még ma is létezik Nagy-Britanniában, a Global Slavery Index adatai alapján 2018-ban körülbelül 136 ezren voltak, főleg albánok és vietnamiak. Döntő többségüket emberkereskedők szállították a szigetországba, hogy rabszolgaként dolgozzák le a szállítási költségüket elsősorban a kannabisz-kereskedelemben, amely Nagy-Britannia 2,6 milliárd font értékű kannabiszpiacát működteti. A többiek ugyanúgy rabszolgaként dolgoznak bordélyházakban, éttermekben, vagy magánlakások háztartásaiban.

Most sokan felfigyeltek Andrew Bridgen, az észak-nyugati Leicestershire-i tory képviselő kijelentésére a Sky News hírcsatornán. Azt mondta, hogy csak Leicester város textilgyáraiban körülbelül tízezer, rabszolga-béren fizetett embert alkalmaznak.

Bridgen állításához kapcsolódik a Centre for Social Justice agytröszt és a Justice and Care, rabszolgaságot figyelő jótékonysági szervezet friss jelentése is, amely körülbelül 100 ezerre teszi az országban éhbérért dolgoztatott modern rabszolgák számát. A rendszert a dokumentum szerint jellemzően bűnözői hálózatok működtetik, amelyek kapnak is részesedést a kiszolgáltatott emberek béréből.

A politikus arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt még nagyobb terük lett az online kereskedőknek, így megnőtt az igény a termékekre, amivel lépést kellett tartani. Ennek is tudható be az, hogy a gyárakban még a járvány idején sem állt le a termelés, a dolgozók biztonságára viszont nem figyeltek oda.

A rabszolgamunkáról pedig a jelek szerint tudnak Leicesterben, ezt maga a polgármester erősítette meg. Ráadásul a rendőrség is tisztában van vele, mi zajlik a gyárakban, mégsem léptek közbe eddig. Az indokuk az, hogy nem akarnak rasszistának tűnni, hiszen a gyárakban jellemzően bevándorlók dolgoznak, és nem akarták, hogy azt gondolja bárki, hogy szándékosan őket szemelték ki. Vagyis a radikális baloldal bosszújától félnek.

Leicester madártávlatból (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Hasonló jelenségről számolt be a Times egyik újságírója is, aki beépített emberként dolgozott néhány napot egy ilyen textilgyárban. Ő azt tapasztalta, hogy a modern rabszolgák mindössze 3,5 fontot kapnak óránként, miközben a minimálbér 8,72 font minden 25 évesnél idősebb munkavállaló esetében.

Ami viszont jó a rabszolga-kereskedőknek és a textilgyáraknak, valamint az online üzletek tulajdonosainak, az nem jó az államnak. 2017-ben az Egyesült Királyság kormányának becslése szerint a modern rabszolgaság költsége az országnak 4,3 milliárd font kárt okozott, 10–13 ezer modern rabszolgával számolva.