Több mint 500 ezer migránsnak ad tartózkodási engedélyt az olasz kormány

olaszország, migráció, bevándorlás
Lampedusa, 2020. április 28. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe 2020. április 28-án. A kis hajón 100 migráns: 49 férfi, 44 nő és 7 kiskorú érkezett Afrikából Olaszországba. MTI/EPA/ANSA
Vágólapra másolva!
Több mint 500 ezer, Olaszországban mindeddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló jogi helyzetének rendezéséről döntöttek a római kormányt alkotó pártok - értesült az olasz sajtó hétfőn. A kérelmezőknek legalább három hónapos, megújítható munkavállalási engedélyt biztosítanak egészségügyi és társadalombiztosítással.
Vágólapra másolva!

A La Repubblica baloldali napilap szerint a három nagyobb kormánypárt, Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV), éjszaka tartott egyeztetésén megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók legalizálásáról. A SkyTG24 hírtelevízió is úgy tudja, létrejött a "politikai paktum".

A rendelkezés részét képezi annak a mintegy háromszáz fejezetből álló gazdaságélénkítő csomagnak, amely a hétfő este kezdődő kormányülés nyomán lép életbe.

- nyilatkozta Luciana Lamorgese belügyminiszter az Il Messaggero napilapnak a kormányerők közti ellentétekre utalva. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlók helyzetének rendezése a feketemunka felszámolását szolgálja.

- tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

Az illegálisan Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezését Teresa Bellanova agrárminiszter, az IV politikusa kezdeményezte a belügyi tárcával, valamint a dél-olaszországi fejlesztésért felelős miniszter Giuseppe Provenzanóval közösen, aki a PD politikusa.

Az intézkedés eredetileg a járványban idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságnak kívánt segítséget nyújtani a termés megmentésére.

Ezzel egy időben az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, illetve háztartási személyzet helyzetét is rendezni kívánta. A munkavégzés legalizálása nem kizárólag, de jelentős többségében külföldieket érint: az agrárszektor esetében többségében afrikai migránsokról van szó, az olasz családoknál pedig ázsiai és EU-n kívüli kelet-európaiakról.

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe 2020. április 28-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/-

Tartózkodási engedélyben a 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodó bevándorlók részesülhetnek, valamint azok is, akiknek tartózkodási engedélye tavaly ősszel lejárt, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak vagy házi munkát végeztek. A tartózkodási engedélyt a munkavállaló bevándorló, valamint a munkaadó is kérelmezheti.

Az agrártárca hat hónapos engedélyt javasolt, a belügyminisztérium legalább három hónaposat, amely megújítható és meghosszabbítható a munkaszerződés egész időtartamára.

A migránsok legalizálását az M5S az utolsó pillanatig ellenezte, erre Teresa Bellanova agrárminiszter lemondással fenyegetett a kormánykoalíció felborításával. Az M5S végül azt a feltételt szabta, hogy a kérelmeket a munkaügyi felügyelőség ellenőrizze.

A La Repubblica szerint legalább fél millió bevándorló kaphat tartózkodási engedélyt. A Corriere della Sera 600 ezer illegális bevándorlóról írt, akikből 450 ezren az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgoznak. További 200 ezren mezőgazdasági munkások. Az agrárszervezetek jelzése szerint mintegy 20 ezer, a járványhelyzet miatt állás és bevétel nélkül maradt olasz jelentkezett mezőgazdasági munkára, harminc százalékuk nő, aki korábban sohasem dolgozott a mezőgazdaságban.

Az ellenzék tiltakozik

Matteo Salvini, a jobboldali ellenzék és a Liga párt vezetője korábban úgy nyilatkozott: a parlamentben, és ha kell, ezen kívül is,

mindent megtesznek az illegális migránsok olaszországi letelepítésének megakadályozására.

Maurizio Gasparri, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa szerint a 600 ezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezése csak "a feketemunkát kizsákmányolókat juttatja bevételhez, és rabszolgakereskedelmet vezet be Olaszországban. Aki ilyen politikát követ, az rasszista és az emberkereskedők cinkosa".