A gyerekemből nem lesz kísérleti tengerimalac - Dániában az iskolák újranyitása ellen tiltakoznak

Isztambul, 2020. március 25. Takarítók fertőtlenítik az isztambuli Fedett Bazár utcáit és üzleteit a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése céljából 2020. március 25-én. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter előző nap bejelentette, hogy ideiglenesen betiltják a nyilvános rendezvényeket, bezárják az iskolákat és felfüggesztik a sporteseményeket. Törökországban eddig 1874 fertőzött személyt regisztráltak van és 44-en haltak bele a betegségbe. MTI/EPA/Sedat Suna
Vágólapra másolva!
Európa több országából érkeznek a hírek a fokozatos újranyitásról (Dánia, Svájc, Ausztria, Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország), de több országban még nem enyhítenek a szabályokon (Nagy-Britannia, Svédország). Szinte az összes ország igyekszik a gazdaságát újraindítani, erről ír nemzetközi szemléjében az Alapjogokért Központ. Az USA-ban hetente 5 millióval nő a munkanélküliek száma, egy hónap alatt pedig 22 millión veszítették el állásukat. Az is biztos már ugyanakkor, hogy sok országban nem lesznek nyári fesztiválok sem, Olaszországban viszont a tengerpartok speciális átalakításával igyekeznek megmenteni a turisztikai szektort. Holland hír, hogy a melegfelvonulás szervezői a támogatás négyötödét megtarthatják, függetlenül attól, hogy feltehetően nem lesz pride. Mindezekről tehát az Alapjogokért Központ szemléjében olvashatnak, ebből közlünk bővebb részleteket.
Vágólapra másolva!

Negyvenszázalékos veszteséget várnak a bécsi turizmusban

  • Az osztrákok felének csökkent az életszínvonala a koronavírus-járvány miatti válság következtében – állapítja meg egy friss felmérés. Ugyanakkor

    a megkérdezettek 81 százaléka szerint Ausztriában jobban kezelik a járványhelyzetet, mint más országokban.

  • Újraindulnak a nem akut egészségügyi ellátások és szakrendelések. Az egészségügyi miniszter bejelentése alapján előzetes telefonos egyeztetés és időpontkérés mellet újraindulhatnak az orvosi praxisok.
  • Szájmaszkot viselő emberek egy bécsi bevásárlóközpontban Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna
    40 százalékos veszteséget várnak a bécsi turizmusban - áll a WIFO egy friss tanulmányában.

Hétfőtől újraindul az élet Németországban

  • Németország készen áll a gazdaság fokozatos újraindítására. Angela Merkel német kancellár a szövetségi államok, valamint német autóipari vállalatok vezetőivel folytatott egyeztetéseket követően arról beszélt, hogy

    Németországban már jövő héttől újra kell indítani a gazdasági életet.

    Április 20-tól egyébként fokozatosan újraindítják a koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztett termelést a Volkswagen német autógyártó társaság európai üzemeiben.

  • Az országban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak), ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad.

  • A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra. A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak. Mindenkinek erősen javasolják ugyanakkor, hogy hordjon maszkot.

  • Zárva maradnak az éttermek, valamint a német futballbajnokság, a Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak.

    Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog dönteni a kormány.

  • Az IfO egy friss elemzése szerint leginkább Dél-Németország sínyli meg a koronavírus miatti gazdasági leállást. Baden Württembergben és Bajorországban csökkent legjelentősebben az úgynevezett hozzáadott érték, az előbbi esetében 57, az utóbbinál pedig 56 százalékos a veszteség. A felmérés arra is kitér, hogy két hónapig tartó leállás esetén Németország GDP-je 15-17 százalékkal csökkenhet.

Május 11-én újranyithatnak az iskolák Svájcban

  • A Bundesrat április 27-től enyhíti a járvány miatti korlátozásokat. Első körben a fodrászati, masszázs- és kozmetikai stúdiókat, a fémáru üzleteket, a kertészeti központokat, a virágüzleteket és a kertészeti központokat nyithatják meg újra.

  • Ezenkívül

    a kórházak ismét elvégezhetik az összes eljárást,

    beleértve a nem sürgősségi ellátásokat is, és a járóbeteg-egészségügyi ellátás újból megkezdheti működését. Ugyanakkor biztosítani kell az ügyfelek és a munkavállalók védelmét.

  • Ha a helyzet megengedi, a kötelező iskolákat és üzleteket május 11-én kellene újra nyitni. A középiskolák, a szakiskolák és az egyetemek, valamint a múzeumok, állatkertek és könyvtárak csak június 8-án nyithatók meg újra.

40-50 ezer vállalkozás mehet tönkre Franciaországban

A leginkább érintett területeken a frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók egyszeri, bruttó 500-1500 eurós bónuszt kapnak, jelentette be szerdán a miniszterelnök. (Azaz, 170 ezer forinttól nagyjából 500 ezer forintig.)

  • Egy bírósági döntés szerint az Amazon csak a legszükségesebb termékeket szállíthatja ki, míg megvizsgálja, hogy mennyire vannak kitéve dolgozói a járványnak.

  • Úgy fest, hogy

    a francia kávézók és éttermek mintegy 40 százaléka nem fog újranyitni a korlátozások feloldása után sem.

    Nagyjából 40-50 ezer vállalkozás mehet tönkre.

Plexiüveggel választanák el a strandolókat Olaszországban

  • Lombardia kormányzója, Attilio Fontana felvetette, hogy a munkahelyek biztonságosabbá tétele érdekében az 5 napos munkahetet 7 napossá kellene széthúzni, hogy egyszerre kevesebb munkavállaló dolgozzon, így lassítva a vírus terjedését. Észak-Olaszország gazdasági és politikai elitje is napi szinten kommunikálja, hogy

    a gazdaságot legkésőbb május 4-én újra kell indítani, nem lehet tovább várni.

  • Az olasz turisztikai szektor is megpróbál reagálni a vírus okozta helyzetre, amelynek keretében több javaslat is megfogalmazódott az idei nyári tengerparti nyaralás biztonságának növelésére: megfelelő távolságot biztosító napágyak, plexiüvegek, megosztott strandok.

  • Az idősotthonokban tartott országos hatósági ellenőrzések során súlyos visszaélésekre és az idős gondozottak ellen elkövetett fizikai bántalmazásokra derült fény, amely miatt 6 főt vettek őrizetben Palermóban.

Elrohadhat a termés Nagy-Britanniában

  • Pánik az Egyesült Királyságban feliratú plakát egy londoni telefonfülkén Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

    Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának egyre nagyobb problémát jelent, hogy hiányoznak a korábbi években megszokott kelet-európai idénymunkások, ezért félő, hogy a termés a földeken fog elrothadni.

Applikációval akarnak ellenőrizni Hollandiában

  • A holland miniszterelnök szerint a társadalom nem térhet vissza rövid távon belül és egyszerre a normál kerékvágásba, megjegyezte, hogy

    a 1,5 méter távolság társadalma az új normalitás.

  • Közben továbbra is tervben van a vírus terjedésének mobilapplikáció segítségével történő követése, mintegy 750 javaslat érkezett a kormányhoz. A parlamentben több párt is bizottság összehívását kezdeményezte a járvány terjedését követő mobilalkalmazás tervének vizsgálata céljából.

  • A Pride-ot szervező civil szervezet azonban megtarthatja a rendezésre kapott támogatás 80 százalékát.

  • A holland bankok a Holland Bankszövetség közleménye alapján már több mint 100.000 vállalkozásnak segítettek, de még így is az országban működő kisvállalkozások mintegy 75 százaléka panaszkodik pénzügyi nehézségekre.

Belgium egyes adatok szerint rosszabbul áll, mint Olaszország

  • Meghosszabbították a kijárási korlátozásokat május 3-ig. Legalább augusztus 31-ig nem lehet tömegrendezvényeket (10-20 ezer fős) tartani, így elmaradnak a nyári fesztiválok is, de újranyithatnak a kertészeti termékeket és kreatív kellékeket árusító boltok.

  • A bentlakásos otthonokban - nemcsak idősotthonokban, hanem fogyatékossággal élőket ellátó intézményekben is - lehetővé tett látogatást kritizálja egy, az otthonokat tömörítő szervezet.

  • A növekvő politikai nyomás ellenére nem változtatnak a nyilvántartás módszerén, jelentette ki Steven Van Gucht virológus professzor, aki a napi sajtótájékoztatón képviseli a belga koronavírus operatív törzset. Rossz fényt vet az országra, hogy az 1 millió lakosra eső áldozatok száma alapján (424 fő) Olaszországnál és Spanyolországnál is rosszabb helyzetben vannak.

Újranyitnak az iskolák Dániában, sok szülő tiltakozik ez ellen

  • Dániában

    az édesanyák egy része tiltakozik az iskolák és óvodák újranyitása ellen.

    A protestálókat tömörítő Facebook-csoportnak, melynek neve „Gyermekemből nem lesz kísérleti tengerimalac”, már több mint 40 000 tagja van.

  • Jövő héten újra kinyitnak Dániában a fodrászatok, autós iskolák, bíróságok, kutató laboratóriumok, és néhány további szolgáltató.

Lehetőségeik határán dolgoznak a moszkvai orvosok

  • A kaotikus helyzet után ma már nem ellenőrzi a rendőrség a metrót használó utasok túlnyomó részét arra tekintettel, hogy van-e digitális utazási engedélyük.

  • Már az őszi tanévet is távoktatásban kezdhetik az orosz iskolások. Legalábbis ennek eshetősége fennáll az orosz oktatásügyi miniszter szerint.

  • Az egyik moszkvai kórház főorvosa arról számolt be, hogy

    a lehetőségeik határain kell dolgozniuk.

    Az 1300 férőhelyes kórházban már 1500 beteget ápolnak. Fogytán vannak az orvosi eszközök. Mind a 80 lélegeztetőgép foglalt.

Szigorítják a karantént Kijevben

  • Porosenko exelnök cége, a Roshen (a magyar Tibi csoki tulajdonosa), körülbelül 130 000 egységnyi védőfelszerelést ad át a kórházak részére. 30 000 komplett védőfelszerelésről van szó és 100 000 steril védőruháról. Ezek egy részét a cég adja át a kórházaknak, egy részük az exelnök jótékonysági szervezetén keresztül jutnak el oda.

  • Szigorítják a Kijevi karantént.

    A városba vezető utakon ellenőrzőpontokat állítanak fel,

    ahol a rendőrök és egészségügyi dolgozók mérni fogják az érkező autósok hőmérsékletét.

Gazdaságmentő intézkedéseket fogadtak el Törökországban

  • Csütörtökön elfogadta a török parlament a koronavírus-járvány idejére vonatkozó gazdaságmentő intézkedéseket, amely alapján

    az összes állami ingatlan bérleti díjának megfizetésére három hónapos a moratórium.

  • Maszkot viselő járókelők egy isztambuli piacon Forrás: NurPhoto via AFP/Amer AlMohipany/NurPhoto/Amer Almohipany

    A török kormány az egészségügyi dolgozók védelmének érdekében – a testi sértés, fenyegetés, és a munka elvégzésének akadályoztatása, és a büntetőjogi tényállás megállapítása esetén – a kiszabható büntetési tétel mértékét a kétszeresére emelte.

A nyilvános imádságokat is betiltották Izraelben

  • Egy hétfői felmérés szerint az izraeliek kétharmada elégedett azzal, ahogy Netanjahu kezeli a járványhelyzetet. Azonban árnyalja a képet, hogy több, a közelmúltban tett kijelentés, illetve lépés nem vet rá jó fényt, így például, hogy

    a társadalmi távolságtartás szabályait megszegve fiával ünnepelte a Pészahot.

  • Enyhítenek bizonyos korlátozásokon, jövő héten elkezdhetik “újranyitni” az egyes gazdasági szektorokat. A lakóhelytől 500 méterre megengedik a külterületi sportolást.

    A pénzügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közösen fog kidolgozni egy tervet a gazdaság biztonságos újraindítására. A kritériumok között lehet például a rendszeres fertőtlenítés, a vásárlók lázának megmérése, a társadalmi távolságtartás szabályainak betartatása.

  • Jeruzsálemben ultraortodox zsidók tiltakoztak a szigorú korlátozások ellen, leginkább azért, mert

    a nyilvános imádságok is be vannak tiltva jelenleg.

    A tiltakozás odáig fajult, hogy a helyszínre érkező rendőröket elkezdték dobálni, a hatóság pedig villanógránáttal válaszoltak, eltalálva egy arra járó 8 éves gyermeket. 12 személyt letartóztattak. Bár a gyülekezési jog nincs korlátozva, jelen esetben a tüntetést nem jelentették be előre, és nem tartották be a szükséges távolságtartási szabályokat.

New Jersey egyetemi kórházában az ápolók, orvosok harmada nem tud dolgozni, mert koronavírusos lett

  • Donald Trump bejelentette, hogy fontolgatja a Kongresszus üléseinek a berekesztését, mivel mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban szabotálják a jelöltjeinek a megerősítését fontos adminisztrációs posztokra. Amikor a Kongresszus nem ülésezik, több magas rangú tisztviselő kinevezhető kongresszusi jóváhagyás nélkül is.

  • A New Jersey-ben található University Hospital súlyos erőforráshiánnyal küzd, miközben

    a személyzet egyharmada munkaképtelen a fertőzés miatt.

    Az amerikai hadsereg siet a segítségükre, katonaorvosok és ápolók érkeznek hamarosan, hogy átvegyék a munka egy részét.

  • Michigan állam kormányzója meghosszabbította a kijárási tilalmat, ami tömeges tiltakozást váltott ki az államban. A demonstrálók szembeszegültek a tilalommal, és az utcákra vonultak. Több utat is eltorlaszoltak.

  • Az USA-ban ismét drámai módon,

    több mint ötmillió fővel nőtt a munkanélküliek száma, egyetlen hét alatt.

    Az elmúlt négy hétben immár 22 millió amerikai veszítette el állását.

  • Egy beteget szállítanak egy New York-i kórházba Forrás: AFP/2020 Getty Images/David Dee Delgado

    A George W. Bush Elnöki Központ vezetői szerint a további globalizáció a megoldás a jelenlegi válságra. A Központ ügyvezetője, Matthew Rooney, úgy fogalmaz egy cikkben, hogy a „válság lecsengésével egy új globalizációs stratégiát kell találni (…) Amerika vezetésével”.

  • Egy republikánus szenátor, Tom Cotton és Dan Crenshaw képviselő egy törvénytervezetet terjesztett elő, ami lehetővé tenné amerikai állampolgárok számára, hogy a járvány kapcsán pereljék a kínai államot.

Több hullámmal számolnak Kanadában

  • A kanadai tisztifőorvos szerint

    óvatos optimizmusra adnak okot az adatok,

    és arra lehet számítani, hogy a járvány terjedése lassul. Eközben a jegybank arra figyelmeztet, hogy Kanadára a jegyzett történelem legsúlyosabb gazdasági visszaesése várhat.

  • Egy kanadai kutatás szerint lehetséges a fertőzések arányát a népesség 2 százaléka körül tartani, de ehhez a következő 24 hónapból 13-at szigorú kijárási korlátozások mellett kell leélni. A kutatás a vírus és az intézkedések több hullámával számol.

Egész Japánra kiterjesztették a szükséghelyzetet

  • Japánban a Toshiba cégcsoport április 20-tól május 6-ig felfüggeszti a különböző gyárainak és irodáinak a működését, annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus fertőzésének rohamos növekedését – ez, mint egy 76 000 munkavállalót érint közvetlenül a szigetországban.

  • A pandémia, miatt az ANA Holdings Japán légitársaság felfüggesztette a nemzetközi járatainak mintegy 90 százalékát és a belföldi járatok körülbelül 50 százalékát. Emiatt a cégcsoport az április eleje óta kötelező szabadságra küldött 64 000 légiutas-kísérők mellé

    további 10 000 munkavállalót küld kényszerszabadságra.

  • Egy japán albérletbe adással foglalkozó cég – a turisztika több mint 90 százalékos visszaesése okán célcsoportot váltott, és – az üresen álló lakásait az összezártság miatt kialakuló párkapcsolati feszültségek elől való „elmenekülésre” kínálják föl a pároknak, családoknak, napi körülbelül 13.000 forintnak megfelelő összegért. Ez – a feszültségek komolyságára tekintettel – magában foglal egy félórás jogi konzultációt is egy válóperes ügyvéddel.

  • A japán kormány, az eddigi hét tartományban kihirdetett szükséghelyzetet kiterjesztette az egész szigetországra, tekintettel a hónap végén tartandó nemzeti ünnepre. A lakosság egy része szerint ez egy megkésett intézkedés, „de mégis jobb, mint a semmi”.

Pontosították a fertőzöttek számát Vuhanban

  • A vuhani vezetés pénteken kiadott felülvizsgálati adatai alapján a megerősített koronavírusos esetek számát pontosították, így az április 16-i adatok alapján a tartományban regisztrált megbetegedettek száma 325-fővel több, mint az eddig nyilvánosságra hozott adatok.

  • A pontosítás után Vuhanban így már a járvány kitörése óta összesen 50 333 koronavírussal megfertőződött személyt tartanak számon, az országban regisztráltak (82 367) közül. A felülvizsgálat során a 325 fertőzötten kívül az adminisztráció „talált” még 1290 - a koronavírussal összefüggésben – elhalálozott egyént is.

  • A vuhani vezetés szerint az adatokban való anomália több okból is történhetett. Elsődlegesen, a pandémia korai szakaszában, túlterhelődött az egészségügyi rendszer, ezáltal

    több beteg a saját otthonában halt meg, anélkül, hogy kórházba kerültek volna.

    Másodlagosan az intézményi túlterheltség miatt, az egészségügyi dolgozók a betegek ápolására koncentráltak, ami miatt hol hibás, hol pedig hiányos jelentéseket adtak le. Harmadlagosan a különböző új egészségügyi létesítmények, magánkórházak és több egyéb típusú orvosi intézmény, nem volt közvetlen összeköttetésben a járványközponttal és annak információs hálózatával. Végül pedig a hiányos, téves zárójelentések miatt ismételt hibák kerültek a rendszerbe.

Már április 20-án elkezdenék újraindítani az indiai gazdaságot

  • Az indiai kormány szándéka szerint a jövő héttől újraindíthatóvá válik több – India gazdasági szempontjából – jelentős iparág, mint a halászat, a telekommunikáció, a mezőgazdaság és az online kiskereskedelem is.

  • Modi Narendra miniszterelnök keddi bejelentése szerint ugyan

    az országos lezárásokat május 3-ig meghosszabbítják,

    de a gazdaság újraindítása már április 20-án megkezdődhet.

Nem lesz kötelező a koronavírus-nyomkövető alkalmazás Ausztráliában

  • Scott Morrison miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy

    a készülő koronavírus-nyomkövető telefonos alkalmazás nem lesz kötelező,

    és alkalmazásában kulcsszerepet fog játszani a beleegyezés. Eme nyilatkozata azért is érdekes, mert tegnap egy sajtótájékoztatón még minden eddiginél erősebb megfigyelést sürgetett, ami nem kis felháborodáshoz vezetett.