Az olasz állam kérje a maffia segítségét! - erre szólított fel egy olasz professzor

Olaszország, koronavírus
Milánó, 2020. március 9. Lombardia tartomány székhelye, Milánó központi pályaudvarán járőröznek katonák 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati
Vágólapra másolva!
Egy egyetemi professzor már a négy legnagyobb maffiaszervezet segítségét kérte, hogy a "szökevényeket" ők tereljék karanténba. Közben több börtönben fellázadtak a rabok, mert megtiltották nekik, hogy látogatókat fogadjanak. Hatan meghaltak Modenában, és sokan meg is sérültek a fogvatartottak közül - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

16 millió olasz került vesztegzár alá, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus terjedését. Giuseppe Conte miniszterelnök szombaton éjjel írta alá a rendeletet, amelynek értelmében a Milánó központú Lombardiát le kellett zárni, de "vörös zónák" vannak Emilia-Romagna tartományban is, Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokban, és ezek környékén, Marche tartományban, ahol a vesztegzár Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Astit és Alessandria térségét, Veneto tartományban pedig Velencét, Padovát és Treviso városát érinti, egyelőre április 3-ig. A Veneto régió és az érintett városok néhány polgármestere túlságosan is szigorúnak ítélte a belépés és kilépés tilalmáról szóló döntést, és több regionális elnök beszélt Conte-val.

Vesztegzár alatt Velence is Forrás: AFP/NurPhoto/Giacomo Cosua

A miniszterelnöki rendelet értelmében nem csupán a "vörös zónákban", hanem egész Olaszországban bezártak a mozik, a színházak és a múzeumok ugyancsak (egyelőre) április 3-ig. Ezen kívül betiltották az esküvők és temetések megrendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, és lezárják a sípályákat. Az olasz kormány felkérte a turistákat, hogy hagyják el a karanténzónákat. A bécsi külügyminisztérium szerint még több ezer osztrák van az úgynevezett "vörös zónákban".

Az interneten, már a kórházi ágyból jelentkezett be a Piemonte tartományból származó, 19 éves Filippo Marinoni, aki a közösségi oldalán ezt írta:

Tegnap déltől kezdve tumultuózus jelenetek zajlottak le a milánói vonat- és buszpályaudvarokon, amint az az Iltempo videóján itt látható.

Elsősorban azok szöktek meg a még nem teljesen lezárt Lombardiából, akik délről költöztek ide, vagy délebbről jártak be dolgozni a tartományba, és hazamentek a családjukhoz, részint pedig sok üzletember előbbre hozta a későbbre tervezett tárgyalását a délebbre élő partnereivel. Sokan az ország délebben fekvő részein lévő hétvégi házaikban keresnek menedéket. A "Menekülés (rohanás) Milánóból" című cikkében a lap arról is beszámol, hogy az emberek még akkor is felszálltak a Salernóba, vagy más déli városokba tartó vonatokra, ha előzőleg nem vettek jegyet a zsúfolt pénztáraknál, sőt, a vasútállomáson még a síneket is megtöltötték.

Ez a vészreakció persze a legkevésbé sem használ a koronavírus elleni védekezésnek. Részint azért, mert így az északról jövők, ha lappang bennük a vírus, most megfertőzhetik azokat a területeket is, ahol még alig találtak fertőzötteket, részint pedig azért, mert az ország gazdagabb északi részén sokkal színvonalasabb az orvosi ellátás, tehát könnyebben meg tudnák gyógyítani a fertőzötteket, mint a szegényebb délen.

Ezt Olaszországban is tudják, de az mégis meglepő volt, amikor Alessandro Campi, a Perugiai Egyetem politikai professzora a következőket írta a Facebookon:

Sőt felszólította az olasz államot, hogy működjön együtt a maffiaszervezetekkel.

írta az 59 éves tudós. Kicsit később törölte e sorokat.

Ettől függetlenül a dél-olaszok is megpróbálnak tenni valamit a hirtelen jött "népvándorlás" ellen. Egy szombaton este Milánóból induló éjszakai vonat öt óra késéssel érkezett Salernóba, miután útközben többször megállították és ellenőrizték az utasokat.

A vasárnap délutáni, 17 órai összesítés adatait egy táblázatban foglalta össze a Corriere.it.

Ebből világosan látszik, hogy vasárnap 7375 fertőzött és 366 halott volt Itáliában (4,9%). A "Deceduti" (halottak) sorából az látszik, hogy 12 tartományban akkor még elég kevés fertőzött volt és még senki sem hunyt el. Ilyen például Toscana és Campania, valamint a déli tartományok közül Calabria és Basilicata, valamint Szicília és Szardínia. Érdekes, hogy a Milánótól északra fekvő, Olaszországhoz tartozó Dél-tirolban, Bolzano központtal sincs még áldozata a vírusnak.

Lombardia tartomány székhelye, Milánó központi pályaudvarán járőröznek katonák 2020. március 9-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

Az olasz koronavírus-helyzet még a migrációra is hatással volt. Az illegális migránsokat taxiztató NGO-hajók legénységét is karanténba helyezték, feltehetően a fedélzeten utazó bevándorlókkal együtt, de ez utóbbi egyelőre csak feltételezés.

Olaszország-szerte fellázadtak a börtönökben tartott rabok is, ugyanis a kormány megtiltotta, hogy látogatókat fogadjanak. A legsúlyosabb helyzet a paviai börtönben alakult ki tegnap este, ahol néhány fogolynak sikerült ellopnia a cellák kulcsait, és néhány percig túszként tartott két börtöntisztet. A CNN legfrissebb híre szerint Modenában, miközben 530 fogoly "börtönforradalmat" akart kirobbantani, 6 fogoly meghalt. Közülük két elítélt metadon-túladagolásban, miután betörtek a börtön gyógyszertárába, egy, a gyújtogatás okozta mérgező füstöt lélegzett be, további 3 fogvatartott pedig a modenai börtön evakuálása során vesztette életét, egyelőre tisztázatlan okból. Az még nem tisztázódott, hogy sikerült-e a foglyoknak kiszabadulniuk, vagy sem. A börtön vezetői elmondták, hogy a nyilvántartási irodát is felégették, ahol a fogvatartottak aktáit tárolták.

Tegnap este Salernóban mintegy 120 fogoly tiltakozott a Salerno-Fuorni-beli börtönben. Ugyanez történt Nápoly Poggioreale és Foggia börtönében, valamint Frosinonéban, ahol a gyújtogatásokban a börtönnek egy része megsemmisült. A helyi rendőrséget és annak mobil egységeit mindenhol a helyszínekre vezényelték.

Matteo Salvini volt belügyminiszter egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy a női és férfi börtönőröktől kemény hozzáállást vár, és rendkívüli bizottság felállítását javasolja a kormánynak.