Súlyos veszteség érte a török haderőt egy szíriai légicsapásban

Vágólapra másolva!
Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg - jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.
Vágólapra másolva!

Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá, hogy a szíriai kormányerők és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.

A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.

Összeült az elnöki stáb

A légicsapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait.

Nem tartóztatják fel a menekülteket

A Reuters brit hírügynökség csütörtökön késő este adta hírül egy névtelenül nyilatkozó magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Az illető elmondása szerint a török rendőrség, parti őrség és határőrség parancsot kapott arra, hogy ne állja útját a szíriai menekülteknek.

A hírügynökség felidézte, hogy a harcok sújtotta északnyugat-szíriai Idlíb tartományból csaknem egymillió szíriai menekül a török határ menti térségbe.