Nőtt az ugandai tüntetések halálos áldozatainak száma

Nőtt az ugandai tüntetések halálos áldozatainak száma, Uganda, tüntetés, 2020
A supporter of Ugandan musician turned politician Robert Kyagulanyi, also known as Bobi Wine, carries his poster as they protest on a street against the arrest of Kyagulanyi during his presidential rally in Kampala, Uganda, on November 18, 2020. - Ugandan police fired tear gas and rubber bullets on November 18, 2020, at large crowds of protesters supporting popular presidential candidate Bobi Wine, who was earlier arrested while campaigning. Kampala police commander Moses Kafeero said that the pop star-turned-MP had been arrested for violating coronavirus measures at his rallies. (Photo by Badru KATUMBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nőtt az ugandai tüntetések halálos áldozatainak száma: az elmúlt napokban legalább 28-an vesztették életüket a kelet-afrikai országban - számolt be a Reuters hírügynökség a helyi rendőrségre hivatkozva pénteken. A hatóságok vádemelést követően elengedték Bobi Wine ellenzéki elnökjelöltet.
Vágólapra másolva!

Az AP amerikai hírügynökség ugyancsak az ugandai rendőrségre hivatkozva már 37 halálos áldozatról adott hírt.

Az afrikai országban azután törtek ki tüntetések, hogy szerdán őrizetbe vették Bobi Wine popsztárt, az ugandai ellenzék elnökjelöltjét. Fred Enanga rendőrségi szóvivő egyúttal közölte, hogy

országszerte 577 embert vettek őrizetbe.

A rendőrség kampánykörútján vette őrizetbe Wine-t - polgári nevén Robert Kyagulanyit, annak gyanújával, hogy megsértette a koronavírus-járvány miatt a nyilvános összejövetelekkel kapcsolatban elrendelt intézkedéseket. A lépés nyomán összecsapások törtek ki a fővárosban, Kampalában.

Az ellenzéki elnökjelöltet végül pénteken vádemelést követően elengedték. Wine ellen fertőző betegség terjesztésére alkalmas tevékenység gyanúja és a Covid-19-cel kapcsolatos óvintézkedések megsértése miatt emeltek vádat.
Az ugandai választási bizottság figyelmeztetett, hogy

felfüggeszthetik az elnökválasztási kampányt, ha folytatódik az erőszak.

A bizottság egyúttal felszólította a jelölteket, hogy tartsák be a vonatkozó irányelveket a kampány során. Ezek között az is szerepel, hogy nem rendezhetnek 200 főnél nagyobb gyűlést a koronavírus-járvány miatt.

Véres tüntetések Ugandaban Forrás: AFP/Badru Katumba


A popsztár-politikus a bíróság előtt azt mondta, ellenfelének, Yoweri Museveni elnöknek kellene a törvényszék előtt állnia, mert ártatlan állampolgárokat gyilkol.

A rendőrség Wine híveit tette felelőssé az erőszakért, és tudatta, hogy erői könnygázzal, gumilövedékkel, vízágyúval, gumibottal és éles lőszerrel reagáltak, hogy "ellenőrzésük alatt tartsák az erőszakos tüntetőket".
A 38 éves Bobi Wine nagy népszerűségnek örvend az ugandai fiatalok körében, akik elégedetlenek a mindent átszövő korrupcióval, valamint a kormány tevékenységével, és változásokat követelnek.

A jelenlegi elnök, Yoweri Museveni 1986 óta vezeti Ugandát, és immár ötödik mandátumát tölti.

Kora miatt nem is indulhatott volna a 2021-es választáson, de a parlament 2017-ben - az ellenzék heves tiltakozása ellenére - egy alkotmánymódosítással eltörölte az államfőre vonatkozó 75 éves felső korhatárt. Így akár 2030-ig is hatalmon maradhat.