Ismét Soros Györgyhöz köthető szervezetekkel tárgyalt Vera Jourová

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) cseh alelnöke felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Unió következő költségvetésében – nyilván a tagállamok által befizetett adókból – komoly támogatást kapnak majd a „független" (értsd: liberális, szocialista és zöld) sajtóorgánumok. A Soros Györgyhöz köthető politikus az amerikai tőzsdespekuláns köreihez tartozó szervezetek képviselői előtt jelentette be a hírt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hétfőn az EURACTIV Bulgaria rendezett egy online konferenciát a sajtóról, amelyen többek között Vera Jourová, az EB egyik alelnöke is részt vett. A beszélgetés során a cseh politikus tudatta, hogy

a következő uniós költségvetésben 61 millió euróval támogatják majd az általa „függetlennek" nevezett, valójában baloldali (propaganda)médiát és az „újságíróknak" titulált politikai aktivistákat.

Ennek a költségeit az európai adófizetők állják, hiszen az adókból fognak 61 millió eurót propagandára és fake news-ra áldozni.

Jourová szerint a Bizottság erőfeszítéseit az EU digitális médiapiacának pluralizmusának biztosítására összpontosítja, valamint olyan mechanizmusok kidolgozására, amelyek megvédik az „újságírókat" az úgynevezett SLAPP-ügyektől (stratégiai per a nyilvánosság részvételének megakadályozására, strategic lawsuit against public participation). A SLAPP egy olyan per, amelynek célja a kritikus hangok cenzúrázása, megfélemlítése és elhallgattatása azáltal, hogy rájuk terhelik a jogi költségeket, amíg abba nem hagyják munkásságukat.

„A Bizottság nem nyerheti meg a háborút egyedül a <> média védelme érdekében, de minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk" - fogalmazott Jourová.

A konferencián részt vett Pavel Szalai is, aki a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű szervezet EU- és Balkán-koordinátora. Ez a szervezet 2017-ben

több mint 200 ezer dollárt kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától (OSF).

Szalai emlékeztetett arra, hogy Bulgária 2019-ben aláírta az információs és demokráciaügyi partnerséget (Partnership for Information and Democracy), amelynek célja a véleménynyilvánítás szabadságának globális előmozdítása. Véleménye szerint azonban a média szabadsága továbbra is romlik Bulgáriában, és a bolgár kormánynak nincs akarata a helyzet javítására. Azt is elárulta, hogy idén márciusban Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek ajánlásokat is küldtek, azonban nem kaptak választ.

Bolgár sajtóorgánumok kiadói is részt vettek a konferencián. Az Economedia kiadót Galya Prokopieva ügyvezető igazgató képviselte, aki szerint „szét akarják verni Bulgáriában a sajtót".

Az Economedia honlapján finanszírozóként van feltüntetve az America for Bulgaria Foundation (ABF) nevű szervezet.

Az ABF lényegében a „szegény ember" OSF-je.

Saját honlapjuk szerint ők egy „független, pártatlan, politikamentes amerikai támogatást nyújtó alapítvány, amely bolgárokkal együttműködve az ország magánszektorának és a kapcsolódó demokratikus intézmények megerősítéséért dolgozik".

Civil szervezeteket is támogatnak, 2017-ben például

a Soroshoz is közel álló Transparency International Association kapott tőlük több mint 400 ezer dollárt.

Soros György Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Az ABF ráadásul Soros Györgyékkel is együttműködik. A 2019. évi beszámolója szerint az ő segítségükkel jött létre a bolgár Korrupcióellenes Alap (Anti-Corruption Fund), de megjegyzik azt is, hogy az OSF is komoly támogatást nyújtott ennek a létrehozásához.

Az OSF-t és az ABF-et az American University in Bulgaria is összeköti, ugyanis mindkét szervezet támogatja az intézményt.

Sorosék például több mint 36 millió dollár támogatást adtak az egyetemnek,

és több mint 3 ezer ösztöndíjat is kiosztottak.