Anarchista városok, rendőrökre vadászó radikális baloldaliak: folytatódik a káosz az Egyesült Államokban

Black Lives Matter Holds Protest In Los Angeles After Death Of George Floyd GettyImageRank2 People DEATH Mode of Transport HORIZONTAL Protest Burning USA California City Of Los Angeles LAW Protestor Medium Group Of People Photography LAPD Social Movement
LOS ANGELES, CALIFORNIA - MAY 30: An LAPD vehicle burns after being set alight by protesters during demonstrations following the death of George Floyd on May 30, 2020 in Los Angeles, California. Most protesters demonstrated peacefully. Former Minneapolis police officer Derek Chauvin was taken into custody for Floyd's death. Chauvin has been accused of kneeling on Floyd's neck as he pleaded with him about not being able to breathe. Floyd was pronounced dead a short while later. Chauvin and 3 other officers, who were involved in the arrest, were fired from the police department after a video of the arrest was circulated. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben az elnökválasztási kampány az USA-ban a célegyenesre fordul, a társadalmat újabb és újabb megrázó események sokkolják. Az amúgy is feszült hangulatban zajló kampányt még inkább felkavarta a Legfelsőbb Bíróság egyik liberális beállítottságú tagjának halála. Az amerikai nagyvárosokban pedig ismét fellángolt a Black Lives Matter és az ANTIFA által szított erőszak: Louisville-ben rendőrökre lőttek a tüntetők. Pillanatképek az amerikai választásokról – az Alapjogokért Központ válogatása.
Vágólapra másolva!

Csökken a Black Lives Matter támogatottsága

Egy friss közvélemény-kutatás szerint jelentősen csökkent a Black Lives Matter támogatottsága. A Pew Research válaszadóinak csupán 55 százaléka támogatja a mozgalmat - júniusban ez az adat még 67 százalék volt. A fehérek körében a támogatás 50 százalék alá csökkent 60 százalékról, a latinok kétharmada támogatja a mozgalmat a korábbi 77 százalékkal szemben. Annak ellenére, hogy a feketék most is ugyanolyan számban állnak a BLM mögött, mint júniusban (87 százalék), azok aránya, akik „erős" támogatónak mondják magukat 71 százalékról 63 százalékra csökkent.

Baloldali összefonódások

A Twitter felhasználókkal folytatott kapcsolatokért felelős igazgatója, Carlos Monje távozott posztjáról, és csatlakozott Joe Biden elnökjelölti kampányához. Sem Monje, sem a Twitter nem fűzött kommentárt a döntéshez. Monje korábban már dolgozott a demokratáknak, így egy ideig az Obama elnök hivatalba lepését előkészítő csapat tagja volt. Nem ő az egyetlen vezető beosztású alkalmazott a Twitternél, akit erős szálak fűznek a demokrata jelöltekhez. Nick Pacilio, aki vezető kommunikációs menedzserként dolgozik a techcégnél, korábban Kamala Harris alelnökjelölt szóvivője volt.

Meghalt egy liberális legenda

Meghalt a Legfelsőbb Bíróság legidősebb tagja, Ruth Bader Ginsburg. A 87 éves bírónő a progresszív jogfelfogás ikonikus alakja volt. A nők és a kisebbségek jogainak ádáz védelmezőjeként került be a köztudatba és vált az amerikai baloldal legendás alakjává. Halálával újabb szék üresedett meg a Legfelsőbb Bíróságon, Donald Trump pedig immár a harmadik bírót jelölheti a testületbe – feltéve, hogy meglesz hozzá az 50 szavazat a szenátusban, és a demokraták nem találnak olyan obstrukciós eszközt, ami a szenátusi ülésszak végéig meggátolná a jóváhagyási folyamat lezárulását. Az előző két alkalommal konzervatívnak tartott bírák helyére jelölt újakat, így ezek a jelöltek nem változtattak a konzervatív–progresszív arányon a testületben. Ezúttal azonban ez jelentősen megváltozhat, és 6-3 arányú többségbe kerülhet a konzervatív jogfelfogás. Fontos, hogy a konzervatív bírók mind viszonylag fiatalok, és a testület tagjait életre szólóan nevezik ki. A legidősebb, Clarence Thomas is csak 72 éves. Ginsberg halálával a liberális felfogású Stephen Breyer lép elő korelnökké a maga 82 évével. Ruth Bader Ginsburg-t Bill Clinton jelölte a Legfelsőbb Bíróságba.

A baloldalon Ginsburg halála megrökönyödést, mély gyászt és hihetetlen hisztériarohamot váltott ki. Alexandria Ocasio-Cortez, baloldali celeb-képviselőnő egészen odáig ment, hogy azt állította, Ginsburg halála

Éppen ezért a demokratáknak és szavazóiknak radikalizálódniuk kell. Több neves progresszív kommentátor is erőszakos ellenállásra szólított fel abban az esetben, ha Trump megpróbálja betölteni Ginsburg megüresedetett székét. Egy egyetemi professzor a kongresszus épületének felgyújtását is kilátásba helyezte. Joe Biden, Barack Obama és Hillary Clinton mérsékeltebben fogalmaztak ugyan, de szerintük sincs joga Trumpnak már új bírót kinevezni. 2016-ban természetesen ők álltak ki a leghangosabban amellett, hogy Obamának joga van még a választások előtt betölteni Antonin Scalia megüresedett székét.

Hivatalos: az USA-ban anarchista városok vannak

Az Igazságügyi Minisztérium hivatalosan kijelentette, hogy Portland, Seattle és New York városaiban olyan önkormányzatok működnek, melyek tűrik az erőszakot és a magántulajdon elleni bűncselekményeket. Ez az első lépés abban a folyamatban, amely lehetővé tenné a Trump-adminisztrációnak, hogy szövetségi támogatásokat vonhasson meg ezektől a városoktól. Az utcai erőszak ugyanis önmagában nem elég ahhoz, hogy egy város a listára kerüljön, az is kell hozzá, hogy megtagadja a szövetségi segítséget. Így például Chicago az egészen páratlan erőszakhullám ellenére sincs a listán, mivel a városvezetés hajlandó együttműködni a szövetségi rendfenntartókkal.

Illusztráció Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mario Tama

Rendőröket lőttek meg a radikális baloldali Lives Matter-tüntetők

Tömeges, erőszakos tüntetések törtek ki Louisville-ben, amikor a vádesküdtszék úgy döntött nem emel vádat a rendőrök ellen Breona Taylor halála miatt. Március 13-án a louisville-i rendőrség egy drograzziát hajtott végre a feketebőrű nő otthonában, amikor annak barátja tüzet nyitott rájuk. Breona Taylor a lövöldözésben életét vesztette, barátját pedig letartóztatták. A Black Lives Matter-aktivisták azt terjesztették, hogy a rendőrök kopogtatás nélkül törték be a lakás ajtaját, és Breona Taylor az ágyban feküdt, amikor a halálos lövés érte. Mindkét állításról bebizonyosodott, hogy hamis. A Taylor család ügyvédei például az állították, hogy a döntés újabb példája annak, hogy nincs semmilyen következménye a színesbőrű amerikaiak elleni, fehér rendőrök által elkövetett népirtásnak.

A döntést követően azonnal tömegek vonultak utcára, és a már ismert forgatókönyv szerint gyújtogatásba és pusztításba kezdtek. Az esti órákban a város egyik pontján tüntetők tüzet nyitottak a rendfenntartókra, és minimum két rendőr megsebesült. Mindkettő kórházi kezelésre szorul, de állapotuk stabil.

Erőszakos tüntetések országszerte

A vádemelés elmaradása Breona Taylor halála kapcsán több más amerikai városban is erőszakos tüntetésekhez vezetett. Portlandben és Seattle-ben a már-már megszokott módon randalírozott a Black Lives Matter és az ANTIFA-szimpatizánsokból álló tömeg. Előbbiben a tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket. Amerika más nagyvárosaiban, így New Yorkban, San Diegóban és Denverben is erőszakos tüntetések zajlottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről