Megdöbbentő a terrorizmus térnyerése a Szahara déli peremén

France Paris UNESCO Antonio Guterres November UN Secretary-General UNESCO Headquarters 2019 UNESCO 40th session General Conference PARIS, FRANCE - NOVEMBER 12: UN Secretary-General Antonio Guterres delivers a speech during the 40th session of the United N
António Guterres
Vágólapra másolva!
Különféle terrorszervezetek megerősítették jelenlétüket a Szahara déli peremén, Szenegáltól Eritreáig húzódó Száhel-övezetben, emiatt a térségben egyre jobban elszabadul az erőszak - figyelmeztetett szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Vágólapra másolva!

Felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus hatalmas területeken destabilizál, és etnikai feszültségeket szít különösen Maliban és Burkina Fasóban. Az ENSZ-főtitkár úgy véli, hogy ennek a fenyegetésnek a kezelését nem szabad csak a térség vagy Afrika országaira bízni, hanem az egész nemzetközi közösség felelőssége kell, hogy legyen.

António Guterres Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Guterres szerint a probléma forrása az érintett területeken a szegénység, a társadalmi kirekesztettség, a bűnelkövetők büntetlenségének terjedése, a kormányzati kontroll meggyengülése, amelyeket súlyosbít a klímaváltozás hatása és a helyi erőforrások hiánya is. Guterres aláhúzta, hogy az erőszak legnagyobb áldozata a polgári lakosság, amit megdöbbentőnek nevezett.