Az Iszlám Állam vereséget szenvedett, de a terrorveszély nem szűnt meg

Horizontal MIDDLE EAST POLITICAL CRISIS REVOLT CIVIL WAR ISLAMIST FUNDAMENTALIST JIHADIST BLACK FLAG POLITICAL ACTIVIST SEIZED CONTROL OF THE CITY IN THE CAR COMBATANT SUNNI OPPOSITION VIDEO
An image grab taken from a propaganda video released on March 17, 2014 by the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL)'s al-Furqan Media allegedly shows ISIL fighters driving on a street in the northern Syrian City of Homs. The jihadist Islamic State of Iraq and the Levant group has spearheaded a major offensive in Iraq that began on June 9, 2014 and has since overrun all of the northern Nineveh province. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === (Photo by - / AL-FURQAN MEDIA / AFP)
Vágólapra másolva!
2014 júliusában az egész világot megdöbbentette az Iszlám Állam felemelkedése, és az a brutalitás, ahogyan ellenségeivel végzett. Akkor úgy tűnt, hogy a terrorszervezet megállíthatatlan lesz, de egy széleskörű nemzetközi koalíció mára vereséget mért rá, és felszámolta a területét. Mindezek ellenére a szervezet egykori vezetői és tagjai a világban szétszóródva továbbra is súlyos veszélyt jelentenek a biztonságra.
Vágólapra másolva!

2019 márciusában majdnem öt évvel az alapítása után végső katonai vereséget szenvedett az Iszlám Állam al-Baghuz elvesztésével. A terrorállam fénykorában legalább akkora terület felett uralkodott, mint Nagy-Britannia (230 ezer négyzetkilométer), és hatmillió ember tartozott a fennhatósága alá.

Az Iszlám Állam felemelkedése öt évvel ezelőtt vette kezdetét, de a legyőzése továbbra sem jelenti azt, hogy a kalifátus maradványai ne jelentenének veszélyt a világ bármely pontján.

Az izraeli Nemzeti Védelmi Tanulmányok Intézetének legfrissebb elemzése szerint az IÁ létrejötte és bukása az elmúlt öt évben nemcsak a Közel-Kelet politikai viszonyait rendezte át, hanem a világpolitikára is nagyon komoly hatást gyakorolt.

Öt évvel ezelőtt mindenkit megdöbbentett az Iszlám Állam felemelkedése Forrás: AFP/-

Több tízezer terrorista szóródott szét a világban

Amikor 2014-ben megalakult az Iszlám Állam, akkor a világ minden részéről muszlimok tízezrei álltak be Abu-Bakr al-Baghdadi zászlaja alá, hogy egy egységes világkalifátus létrehozásért harcoljanak. A harc öt év után véget ér, és tízezrek akarnak most hazatérni azokba az országokba, ahonnan útra keltek. Érthető módon a korábbi kibocsátó államok jelenetős része nem akarja visszafogadni őket. Al-Baghdadi korábban azt mondta, hogy mivel az Iszlám Államnak sikerült egy jól látható területen megvetnie a lábát, mindez azt jelenti, hogy megvalósult a korábban jövendölt állapot. Azt követően, hogy az IÁ elvesztette területeit, már azt mondta, hogy ezt a helyzetet csak hittel és kitartással lehet kezelni.

Az IÁ bukása egyértelműen azt mutatja, hogy

al-Baghdadi öt évvel ezelőtt lényegesen alábecsülte azokat a nemzetközi kockázatokat, amik abból fakadtak, hogy a radikális erő ilyen gyorsan tért hódított Szíria és Irak területén.

A helyzet nagyon hasonló volt ahhoz, ahogyan az al-Kaida a 2001. szeptember 11-i merényletet követően egy nálánál jóval erősebb nemzetközi koalícióval nézett szembe. Mindkét esetben a két szervezet rövid távon súlyos vereséget szenvedett. Az IÁ létrejötte nemcsak a Közel-Kelet érzékeny viszonyait borította fel, hanem a nagyhatalmi érdekekkel is szemben állt, így pedig előre kódolva volt a bukása.

Az IÁ nem egy hagyományos terrorszervezet Forrás: AFP/-

Nem egy hagyományos terrorszervezet

Al-Baghdadi abban is tévedett, hogy számításával szemben, miután kalifának nyilvánította magát, nem sorakoztak fel mögötte egységesen a szalafista muszlimok. A radikális vezér arra is számított, hogy az al-Kaida szétvert, de a világban még elszórva lévő szervezetei is támogatni fogják. A világban lévő al-Kaida sejtek azonban mindent megtettek annak érdekében, hogy az IÁ ne tudjon előretörni többek között Szomáliában, Maliban, Afganisztánban és Jemenben.

Mivel a világ figyelme az elmúlt időszakban egyértelműen az IÁ-ra összpontosított, így az al-Kaidának erősödnie is sikerült a világ elhagyatott térségeiben.

Az IÁ bukásához számos olyan lépés járult hozzá, amit a harcoló felek még az al-Kaida elleni küzdelem során fejlesztettek ki. A fő problémát az jelentette a nyugati stratégák számára, hogy az IÁ létrejöttét követően nem egy hagyományos terrorszervezettel kellett felvenni a küzdelmet, hanem egy olyan entitással, ami az államiság jegyeivel bírt. Megalapította a saját gazdasági rendszerét kiegészítve egy elnyomó és brutális kulturális és jogrendszerrel. Az IÁ a harc során ötvözte a terrorista és a gerilla harcmodort a hagyományos harcászati eszközökkel.

A világ több pontján továbbra is meglehetősen aktív a terrorszervezet Forrás: AFP/-

Ne tévesszen meg senkit

Bár az IÁ mint területi entitás megszűnt, mindez nem jelenti azt, hogy azok az eszmék és személyek is eltűntek volna, akik ezt a brutális terrorállamot létrehozták és működtették. Továbbra is több ezer IÁ-harcos és segítő tartózkodik Szíriában és Irakban, nagyrészt rejtőzködik.

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az Iszlám Állam világszerte továbbra is több helyen hajtott végre, vagy éppen tervez végrehajtani merényletet.

Elemzők szerint a terrorszervezet által jelentett fenyegetés a következő évtizedekben továbbra is velünk marad majd. Az IÁ komoly hátországát jelentik azok is, akik a több százezres menekülttáborokban rejtőznek, és abban a környezetben folytatják a toborzást.

Ne tévesszen meg senkit az, hogy az utóbbi időben csökkent az IÁ által elkövetett terrortámadások száma Nyugat-Európában. Fontos arra emlékezni, hogy az al-Kaidának is legalább 10 évre volt szüksége a szovjet csapatok Afganisztánból való kivonulását követően arra, hogy a nyugati világ elleni merényleteket megszervezze. Az IÁ vélhetően az al-Kaida stratégiáját követi majd. A terrorszervezet a világ azon régióiban vetette meg a lábát, ahol könnyen el lehetett rejtőzködni, és meg tudta szervezni a későbbi nagy merényleteket.