Robbanás volt egy Moszkva melletti hőerőműben - videó

tűz, Moszkva, hőerőmű
Mitiscsi közelében lévő Szevernaja hőerőműben csütörtök délelőtt csaptak fel a lángok.
Vágólapra másolva!
Egy robbanás után hatalmas tűz ütött ki egy Moszkva melletti hőerőműben csütörtökön, amelyben egy női alkalmazott meghalt, és legalább 13 megsérült – jelentették orosz hírügynökségek. 
Vágólapra másolva!

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy női biztonsági őr meghalt, és 13 alkalmazott megsérült az erőműtűzben. Mindnyájan égési sérüléseket szenvedtek, de a tizenhárom emberből csak egy szorult kórházi kezelésre. A legtöbben a gázterminál melletti gépkocsijavító műhelyben dolgoztak.

Az Interfax hírügynökség az energiaipari minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy a hőerőmű magasnyomású gáztermináljában lévő olajtartály kapott lángra. Eleinte mintegy 200 négyzetméteres területen égett a tűz, majd négyszeresére nőtt a lángokban álló terület nagysága.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma regionális főigazgatóságának sajtószolgálata később arról számolt be, hogy

a lángokban álló terület nagysága elérte az 1400 négyzetmétert.

E beszámoló szerint a tűz átterjedt a magasnyomású gázterminálra, egy adminisztrációs és egy gyártási-adminisztrációs épületre, ahol a tető leégett. A tűzoltóknak végül sikerült a tüzet eloltaniuk.

Korábbi beszámolók szerint az oltásban több tucat tűzoltóegység, két helikopter és két tűzoltószerelvény vett részt.

A tűzet feltehetően robbanás okozta.

A hírportálokon bemutatott felvételeken mintegy ötven méter magas lángoszlop magasodik az üzem felett, és sűrű, fekete füst gomolyog körülötte. Az Interfax úgy értesült, hogy a gázterminál területén lévő, kenőzsírt tartalmazó tartály ég mintegy 800 négyzetméteres területen.

A lángokat néhány óra alatt eloltották, több tucat tűzoltóegység – összesen 157 tűzoltó –, két helikopter és két tűzoltószerelvény vett részt az oltásban.

Automatikusan leállt az erőmű egyik blokkja, és le kellett zárni a környékbeli utakat, nagy forgalmi fennakadásokat okozva a Moszkvától északra fekvő város környékén.

A Mityiscsi közelében lévő Szevernaja hőerőmű 1992 óta üzemel, csaknem 1060 megawattos, és többnyire földgáz elégetésével termel áramot. Az erőmű Moszkva északi és északkeleti negyedeit, illetve Mityiscsit és környékét látja el árammal. Az energiaipari minisztérium tájékoztatása szerint a tűzvész miatt nem voltak fennakadások az áramszolgáltatásban.

Egyébként ez a régió legmodernebb erőműve, a 2000-es években két új blokkal is bővült.

Automatikusan leállt az erőmű egyik blokkja, és le kellett zárni a környékbeli utakat, nagy forgalmi fennakadásokat okozva a Moszkvától északra fekvő város környékén. Moszkva külvárosában hatalmas dugók alakultak ki, ugyanis több fő közlekedési útvonalat, és egy autópályát is le kellett zárni.

Az anyagi kárt 150 millió rubelre (700 millió forint) becsülik.